Griepepidemie

Een aantal keer per jaar krijgt Nederland te maken met een verhoogd aantal mensen dat griepklachten ervaart. Op Griepalert.nl voorzien we je van de meest accurate informatie rondom de griepstatus is Nederland. We vinden voor je de antwoorden op de vragen of er griep heerst, welke griep er heerst en of er zelfs sprake is van een griepepidemie. Gelukkig komt dat laatste niet zo vaak voor, we leggen je uit waarom.

Wanneer is er sprake van een griepepidemie?

We mogen pas zeggen dat er een griepepidemie is wanneer er minimaal twee weken lang 58 op de 100.000 mensen aangeeft griepklachten te ervaren én hiermee naar de huisarts gaat. Daarbij moet het gaan om klachten gerelateerd aan het ziekbeeld dat veroorzaakt wordt door het influenza virus. Dat er sprake is van dit virus, moet worden vastgesteld door het RIVM die monsters ontvangst van personen die bij de huisarts aangegeven hebben griepklachten te ervaren.

Hoe lang duurt een griepepidemie?

De gemiddelde duur van de griepepidemieën is 9 weken (gemeten sinds 1992 volgens het NIVEL). Hoe lang een griepepidemie daadwerkelijk duurt verschilt sterk van elkaar. Zo duurde de griepepidemie die begon eind 2018 maar liefst 14 weken.

Vrij ingewikkeld hé? Om de status van griep sneller in kaart te kunnen brengen, kijken we bij Griepalert naar het aantal meldingen dat wordt gemaakt door mensen die last hebben van griepklachten. Of het nou gaat om een specifiek virus of een verkoudheid, wij maken het makkelijk overzichtelijk voor je. En daar houden we je via het griepnieuws continue van op de hoogte zodat jij precies weet of bij jou in de buurt griep heerst.