Terug naar overzicht

Carnaval opleving voor griep?

Het aantal meldingen van griepachtige symptomen nam in het begin van 2023 flink toe. Het NIVEL sprak sinds half december ’22 al van een griepepidemie, die tot op heden nog steeds aanhoudt. Het aantal meldingen op Griepalert.nl daarentegen is de afgelopen week flink teruggelopen. De symptomen van hoest en hoofdpijn worden nog steeds veel genoemd maar de hoeveelheid meldingen neemt af.

door Redactie

Carnaval en griep

Op 11 februari start het vier dagen durende Carnaval in het zuiden van Nederland. De daaropvolgende week zullen het aantal meldingen van griepachtige symptomen flink oplopen. Althans dat wordt verwacht, uit de statistieken van voorgaande jaren is dat het “patroon”. De kaart kleurt een vijf tot zeven dagen na Carnaval langzaam oranje waarna deze meldingen zich langzaam naar het noorden verspreiden. Of ook dit jaar het patroon wordt gezien is nog koffiedik kijken. Blijf in ieder geval op de hoogte via Griepalert.nl of meld je aan voor de e-mail alert.

Griep in 2023 gemonitord

Het NIVEL publiceert sinds jaar en dag cijfers over de griep in Nederland. Op hun website vind je ook de meest actuele informatie over de griep. Zo is er te lezen dat er sinds half december sprake is van een griepepidemie en deze in intensiteit afneemt.

Afbeelding bron: https://www.nivel.nl/nl/nivel-zorgregistraties-eerste-lijn/griep-centraal-weekcijfers-en-meer

Wist je dat?

Wist je dat er in de seizoenen 2019 – 2020 en 2020 – 2021 geen sprake is geweest van een griepepidemie? De toenmalige Coronamaatregelen hebben ook griep de kop in gedrukt: extra hygiëne en afstand houden is uiterst effectief om de verspreiding van dergelijke virussen te beperken.

Ook als je nu snottert, onthoud: