Terug naar overzicht

Griepepidemie 2024 in het vooruitzicht?

In Nederland blijft het aantal griepmeldingen op Griepalert.nl toenemen, wat wijst op een aanhoudende en groeiende trend van griepachtige symptomen. Met de recente gegevens van Griepalert.nl, zien we in sommige regio’s een flinke stijging van het aantal meldingen met als "gevolg" een mogelijke griepepidemie* aan het eind van deze week of later deze maand.

door Redactie

Locaties met de meeste meldingen

Momenteel is er in Nederland griepcode groen, wat duidt op een relatief laag aantal griepmeldingen. Echter, sommige gebieden zoals Ede en Leeuwarden hebben recentelijk een verschuiving naar oranje kleurcode laten zien.

De locaties met de meeste griepmeldingen per inwoner zijn onder meer Amsterdam, Edam en Amstelveen, Hilversum, Abcoude en Almere, Bussum, Uithoorn, Purmerend, Zaandam, en Hoorn. Deze steden laten een stijgende trend in griepachtige symptomen.

Grieptrend in Januari 2024

De meest voorkomende symptomen die worden gemeld zijn hoesten (73%), keelpijn (53%), en neusverkoudheid (56%). Deze symptomen verschijnen in aanzienlijke percentages van de meldingen, wat consistent is met typische griepverschijnselen. Het percentage van deze symptomen blijft hoog in alle postcodegebieden.

De trends zijn gebaseerd op zelf gerapporteerde symptomen via Griepalert.nl. De term ‘griep’ op Griepalert.nl gebruikt om een reeks symptomen te beschrijven die lijken op die van griep, verkoudheden of COVID. Andere instituten (bijv. het NIVEL) kijken naar de daadwerkelijke incidentie van het griepvirus en de verspreiding van het virus in Nederland.

*De criteria voor een griepepidemie worden door het NIVEL bepaald en omschreven als een aanhoudende verhoogde activiteit van influenza-achter ziektebeeld (griepachtig ziektebeeld) in de huisartsenpraktijk en het rondgaan van influenzavirussen (griepvirussen). Voor meer informatie over de criteria en informatie over griep(symptomen) verwijzen wij naar het Nivel en Thuisarts.