Terug naar overzicht

Meer en meer meldingen

Het aantal meldingen in december 2023 loopt rap op. De meeste meldingen geven aan keel en hoest klachten te ervaren. Overwegend blijft de griepcode groen al zijn er al enkele postcodes die langzaamaan oranje kleuren.

door Redactie

Harlingen, Vlieland en Terschelling

Opvallend is dat Harlingen, Vlieland en Terschelling een oranje kleurcode vertonen met meer meldingen dan elders in Nederland, wat wijst op een toename van griep- symptomen in deze gebieden.

De postcodes met de meeste meldingen per inwoner zijn momenteel: Lelystad, Harlingen, Vlieland, Terschelling, Schagen, Texel, Hoorn, Maarssen, Mijdrecht, Utrecht, Grouw, Noordwijk, Leidschendam, Amersfoort, Soest, Barneveld, Dokkum, Ameland, Schiermonnikoog, Veendam en Delftzijl. In deze gebieden worden symptomen zoals hoofdpijn, keelpijn en hoesten het meest gemeld.

Grieptrend in December 2023

De meest voorkomende symptomen zijn hoesten (gemiddeld 75% van de meldingen), keelpijn (ongeveer 60%), en hoofdpijn (bijna 65%). Deze symptomen worden gevolgd door neusverkoudheid en spierpijn.

In totaal zijn er in de afgelopen week ruim 1400 griepmeldingen gedaan in heel Nederland en dit van week tot week oploopt. De verwachting is dat deze trend nog even aanhoudt.

De term griep
Het woord “griep” wordt door Griepalert.nl gebruikt als verzamelnaam voor diverse symptomen die o.a. voorkomen bij griep- en verkoudheid. Deze worden per twee cijferige postcode in kaart gebracht. Andere instituten kijken naar de daadwerkelijke incidentie van het griepvirus en de verspreiding van het virus in Nederland.