Heerst er verkoudheid?

Griepalert.nl visualiseert niet alleen het aantal griepmeldingen in Nederland, maar toetst ook van welke symptomen gebruikers last hebben. Jaarlijks krijgen we 100.000 meldingen binnen. Zo kunnen we in kaart brengen of specifieke klachten zoals verkoudheid op dit moment heersen. In de onderstaande tabel zie je precies hoeveel meldingen we de afgelopen tijd hebben binnengekregen van mensen die last hebben van verkoudheid.

GezondheidGezondheid

griepradar preview map

52% van alle meldingen geeft aan verkoudheid symptomen te ervaren

Afgelopen uur
5 meldingen
Afgelopen 24 uur
81 meldingen
Afgelopen 7 dagen
660 meldingen
Afgelopen 31 dagen
3904 meldingen
Afgelopen uur 5 meldingen
Afgelopen 24 uur 81 meldingen
Afgelopen 7 dagen 660 meldingen
Afgelopen 31 dagen 3904 meldingen

Verkoudheid besmettelijk

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat zich door de lucht en via oppervlaktes verplaatst. De kwaal is dan ook besmettelijk en snel overdraagbaar van mens tot mens. Daarom is het handig om te weten of er verkoudheid in je omgeving heerst en je dus op je hoede moet zijn.

Verkoudheid meldingen van de afgelopen 14 dagen

2024 2023

Wat doen Nederlanders als ze verkoudheid ervaren?

We vragen elke dag enkele Nederlanders wat ze doen naar aanleiding van klachten zoals verkoudheid. Op basis hiervan weten we hoe mensen omgaan met klachten.

Ik heb me in de afgelopen 7 dagen ziek gemeld?

66% Ja, heb ik
33% Nee, heb ik niet

Ik heb me in de afgelopen 7 dagen ziek gemeld?

66% Ja, heb ik
33% Nee, heb ik niet

Risico regio's top 10 keelpijn locaties

Bij de meldingen die we over verkoudheid ontvangen, wordt aangegeven binnen welke postcode de melder woonachtig is. Dit maakt het mogelijk om in kaart te brengen waar verkoudheid heerst. In het onderstaande overzicht zie je van waaruit relatief gezien het vaakst melding is gemaakt van verkoudheid. Staat jouw woonplaats ertussen?

  • 1 Postcode 10 (Amsterdam )
  • 2 Postcode 11 (Edam en Amstelveen )
  • 3 Postcode 38 (Amersfoort )
  • 4 Postcode 34 (Woerden )
  • 5 Postcode 25 (Den Haag )
  • 6 Postcode 54 (Uden )
  • 7 Postcode 59 (Venlo )
  • 8 Postcode 13 (Abcoude en Almere )
  • 9 Postcode 35 (Utrecht )
  • 10 Postcode 30 (Rotterdam )

Veelgestelde vragen over verkoudheid


Ja je kunt verkouden zijn in de zomer. In het algemeen komen verkoudheidsvirussen minder vaak voor in de zomerse periode maar geregeld snottert men wat af, ook tijdens snik hete dagen!


Je wordt verkouden van een een infectie en ervaart klachten door een allergische reactie bij hooikoorts. Gaan de klachten vanzelf over dan is het aannemelijk dat je een verkouden bent (geweest). Blijf je snotteren, zeker gedurende het hooikoorts seizoen heb je mogelijk een allergie.