Griep

Griep, je leest er hier alles over: de veroorzakers, symptomen en het verloop ervan, dat wat je het beste kunt eten en drinken en wat de griepstatus in Nederland is.

Wat is griep?

Officieel spreken we alleen van griep als specifiek het influenzavirus de boosdoener is. Enkel wordt het woord griep in de volksmond als term gebruikt bij ziekten waarbij symptomen als koorts, hoest en verkoudheid optreden. Omdat er verschillende varianten van het influenzavirus bestaan, die typen ook weer subtypes hebben en de virussen steeds veranderen, kun jij dus helaas steeds opnieuw de pineut zijn.

Oorzaken van griep

Heb je griep? Een ontsteking van de slijmvliezen van jouw luchtwegen is er de oorzaak van. Griepvirussen zitten in druppeltjes speeksel, slijm en snot, waardoor iemand die besmet is de griep tijdens het praten, niezen of hoesten ook weer gemakkelijk verspreidt. De virussen gaan vervolgens het gevecht met jouw immuunsysteem aan. Daar ben je mooi klaar mee, zeker als jouw weerstand het bijvoorbeeld vanwege het gure winterweer even laat afweten…

Symptomen van griep

Heb je last van de volgende zaken, dan is de kans groot dat je aan griep ten prooi bent gevallen:

packshot
Trachitol bij beginnende keelpijn

Hoe lang duurt griep?

Gemiddeld houdt griep 3 tot 5 dagen aan. Het komt vaak heel erg plotseling opzetten en de koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger. Het influenzavirus is in principe onschuldig en bij de meeste mensen komen er geen medicijnen aan te pas; een kwestie van rust nemen en uitzieken. Maar voor sommige mensen zijn de gevolgen van griep mogelijk groot; ouderen en mensen met hart- en vaatziekten kunnen grote problemen ondervinden bij besmetting met het influenzavirus. Zij kunnen zich dan ook uit voorzorg laten inenten met een zogenoemde griepprik.

Is griep besmettelijk?

Griep is zeker besmettelijk. Heb je de griep, dan ben kun je anderen besmetten met het virus  vanaf de dag vóórdat jouw ziekteverschijnselen zich openbaarden tot en met 5 dagen erna. Al is besmetting niet altijd te voorkomen, je kunt de kans erop wel verkleinen. Met de onderstaande tips kun je een poging doen om jouw omgeving het leed dat griep heet te besparen:

 • Probeer je neus en mond zo min mogelijk aan te raken.
 • Gebruik geen stoffen zakdoeken, maar snuit je neus in papieren exemplaren. Zo begin je bij iedere niesbeurt weer met een schone lei. Je kunt ze immers weggooien nadat je ze 1 keer hebt gebruikt.
 • Hoest en nies nooit in het wildeweg, maar gebruik ook hiervoor zakdoekjes. Of gebruik je elleboog. Je hand voor je mond houden maakt immers dat je het virus gemakkelijk overdraagt als je iets of iemand aanraakt. 
 • Was je handen regelmatig met zeep. 
 • Ventileer je huis door ramen en deuren op een kier te zetten of lucht jouw woning elke dag 10 minuten door.
 • Geef de deurklinken of -knoppen, kranen en lichtknoppen in huis zo nu en dan een schoonmaakbeurt. Zo voorkom je dat virussen via die weg overgedragen worden.

Wat te doen tegen griep?

Griep, daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet om zo snel mogelijk weer de oude te worden als de griep jou in haar greep heeft:

 • Rust. Je hoeft niet de hele dag onder de wol te blijven liggen, maar zorg wel voor voldoende rust. Take it easy, is jouw motto de komende dagen.
 • Niet sporten. Ga dus ook niet sporten of trainen met griep. En neem nadat de koorts is gaan liggen nog 1 tot 3 dagen rust. 
 • Water drinken. Houd je vochtgehalte op peil; drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Zeker omdat griep vaak zweten betekent. Aanvullen geblazen dus! 
 • Lucht je huis. In een goed geventileerd huis voelen ziektekiemen zich namelijk niet thuis. Wijs ze de deur!
 • Haal zo veel mogelijk verse vitamine C producten in huis; kiwi’s, sinaasappels en andijvie bijvoorbeeld. Mix ze in een blender tot een lekkere smoothie. Hiermee geef je jouw weerstand een flinke boost en dat verschil ga je binnen een dag of 2 gegarandeerd merken.

Koop naast de nodige dosis aan vitamine C producten ook magnesiumtabletten. Magnesium laat je spieren ontspannen en helpt bij de afgifte van gifstoffen in je spieren. Weg ermee!

Langdurige griep

Griep is na een dag of 3 tot 5 meestal wel weer op z’n retour. Houdt het langer aan, dan kan jouw huisarts je van passend advies voorzien. Krijg je last van onderstaande zaken, dan is het verstandig om meteen al contact met hem/haar op te nemen:

 • benauwdheid;
 • slijm ophoesten;
 • suf worden;
 • weinig drinken en plassen.

Ben je 60 jaar of ouder of ben je bekend met een long- of hartaandoening? Neem dan bij griep áltijd contact met je huisarts op.

 

Wat te eten en drinken bij griep?

Je hebt griep, dus grote kans dat je eetlust minimaal is. Toch kun je je beter gaan voelen door wel iets te eten. Wat staat er op het griepmenu? Als je last hebt van griep kan je het beste kippensoep, geroosterd brood, banaan en ijsjes eten. Wat betreft het drinken, we adviseren je om water, gemberthee en groentesap met elkaar af te wisselen. 

‘Waarom gemberthee?’, horen we je denken. De gember heeft volgens ouderwets gebruik een geneeskrachtige werking op het immuunsysteem. Dat kun jij waarschijnlijk wel gebruiken!

Wat betreft het geroosterde brood, kies hierbij voor wit brood en dip dit een zoutoplossing. Op de geroosterde boterham kan je ook nog wat knoflookboter smeren. Het versterkt je natuurlijke afweer en verslaat de slechte stoffen in je lichaam. We begrijpen dat je wel eens lekkerder gegeten hebt, maar het werkt écht. En mocht de boterham met knoflookboter tot een slechte adem leiden dan kun je dit altijd even neutraliseren met een peterseliespread (roomkaas en peterselie).

Kun je griep voorkomen?

Je kan helaas niet veel doen om griep  te voorkomen. Je raakt nou eenmaal besmet met het virus, daar heb je zelf geen invloed op. Het enige wat je dus kunt doen is hopen dat je er niet mee in aanraking komt.

Last van griep?

Heb je momenteel last van griep? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.

Heerst er griep op dit moment?

Lees hiernaast hoeveel meldingen van griep er zijn binnen Nederland.

Heerst er op dit moment griep in Nederland of specifiek in jouw regio? Of is er sprake van een griepepidemie? Op die vragen krijg je antwoord als je je aanmeldt voor het griepalert. Je bent dan ook altijd meteen als allereerste op de hoogte.

Auteur
Anton Griep influenzaer