Hoofdpijn

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn: iedereen heeft er helaas wel eens last van. Zowel kinderen als volwassenen: niemand wordt gespaard! Zo bestaan er ook nog eens verschillende soorten en oorzaken van hoofdpijn. Hoofdpijn komt bijvoorbeeld vaak voor als symptoom van griep of een welbekende verkoudheid. Het hebben van hoofdpijn is geen pretje, maar gelukkig is het in de meeste gevallen onschuldig en gemakkelijk te verhelpen.

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Omdat er verschillende soorten hoofdpijn bestaan, kan de aandoening ook verschillende oorzaken hebben. Naast dat het door besmetting met een virus kan opkomen (zoals een verkoudheid), kunnen ook omgevingsfactoren of andere lichamelijke aandoeningen ervoor zorgen dat je last van hoofdpijn krijgt. Een aantal andere oorzaken van hoofdpijn zijn:

 • Vermoeidheid, verstoorde nachtrust;
 • Stress, depressie;
 • Een hoge bloeddruk;
 • Een verwonding;
 • Omgevingsfactoren zoals een slecht geventileerde ruimte, maar ook het weer kan voor hoofdpijn zorgen;
 • Het gebruik van medicijnen, welke hoofdpijn als bijwerking hebben;
 • Het overmatig en langdurig gebruiken van pijnstillers, zoals paracetamol;
 • Hormonale factoren, de menstruatiecyclus (bij vrouwen);
 • Slecht zien;
 • Een slechte lichaamshouding.

Maar ook wanneer je een fervente koffiedrinker bent en plotseling een kopje overslaat op een moment waar je normaal gesproken cafeïne zou innemen, kan het missen van dat kopje ook nog wel eens voor hoofdpijn zorgen. Dit wordt ook wel onttrekkingshoofdpijn genoemd, wat eigenlijk een soort ontwenningsverschijnsel is.

Hoe herken je hoofdpijn?

Hoofdpijn is voor iedereen verschillend, maar één ding is zeker: pijn aan een of meerdere kanten van het hoofd is wel het meest herkenbare symptoom. In sommige gevallen kun je zelfs last krijgen van meerdere soorten hoofdpijn. We zetten de verschillende soorten hoofdpijn voor je op rij en de meest voorkomende klachten daarvan.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meestvoorkomende vorm van hoofdpijn. Hierbij ontstaat de pijn meestal geleidelijk en kan dit aanhouden van enkele uren tot zelfs enkele dagen. De pijn voelt vaak erg dof en zwaar, en bevindt zich vervelend genoeg aan beide kanten van het hoofd (de slapen). Soms kan de pijn uitstralen naar de nek. Spanningshoofdpijn kan veel oorzaken hebben, waaronder stress, vermoeidheid of bijvoorbeeld een slechte lichaamshouding.

Chronische spanningshoofdpijn

Er is sprake van chronische spanningshoofdpijn wanneer de hoofdpijn minimaal 15 dagen op rij blijvend is en ook nog eens langer dan 3 maanden blijft hangen. Geen pretje dus. Daarnaast is er ook nog kans op een paar bijkomende symptomen, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht. De hoofdpijn kan een aantal uur aanhouden, maar kan ook blijvend zijn.

Migraine

Geen daglicht kunnen verdragen en een stekende pijn in één kant van het hoofd: zo staat migraine bij velen bekend. Waar spanningshoofdpijn voorkomt aan beide zijden van het hoofd, is dit bij een migraine aanval vaak wel niet geval. De pijn die migraine met zich meebrengt kenmerkt zich door een kloppende pijn. Een migraineaanval kan erg heftig zijn, aangezien het enkele uren kan duren, maar sommigen zelfs enkele dagen plat kunnen liggen. De oorzaak van migraine is niet bekend, maar er wordt wel gesproken over genetische aanleg.

Migraine kan ook voorkomen tijdens of voor de menstruatie. Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen: de levels van dit hormoon veranderen namelijk in deze periode. Naast kloppende pijn in het hoofd kenmerkt migraine zich door de volgende symptomen:

 • Duizeligheid, slapheid en/of een licht gevoel in het hoofd;
 • Misselijkheid en/of braken;
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid;
 • Moeite hebben met zien door lichtflitsen of schitteringen in het gezichtsveld.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een van de meest zware soorten hoofdpijn en is (gelukkig!) ook vrij zeldzaam. Deze hoofdpijnsoort komt voornamelijk voor bij mannen tussen de 20 tot 50 jaar oud en komt voor in aanvallen. Deze scherpe pijnaanvallen duren meestal tussen 10 minuten en enkele uren, en dit kan tot wel 8 keer per dag terugkomen. Ook is de oorzaak van clusterhoofdpijn helaas onbekend.

Clusterhoofdpijn kan zo maar eens 4 tot 12 weken regelmatig optreden en daarna met de noorderzon verdwijnen. In de meeste gevallen kun je er bijna een wekker op zetten: de pijn komt elke dag namelijk op ongeveer hetzelfde tijdstip terug. Clusterhoofdpijn is te herkennen aan de volgende klachten:

 • Acute, heftige pijnaanvallen (vooral ‘s nachts);
 • Een hangend ooglid;
 • Pijn rond één oog;
 • Roodheid, tranen en/of een kleinere pupil in één van de ogen;
 • Zweten (vooral in het gezicht).

Hoofdpijn door het overmatig gebruik van medicijnen

Hoofdpijn door overmatig gebruik van medicijnen is meestal het gevolg van het gebruik van paracetamol (meer dan 15 keer per maand) of medicijnen met werkzame stoffen zoals codeïne of morfine. Naast hoofdpijn kunnen de volgende symptomen hierbij ontstaan:

 • Nekpijn;
 • Verstoorde nachtrust;
 • Vermoeidheid;

Hoe lang duurt hoofdpijn?

De één is er zo vanaf, en de ander kan er meerdere weken letterlijk ziek van zijn. De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een ‘normale’ spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor. Het ligt dus volkomen aan het soort hoofdpijn waar je mee te maken hebt.

Wat te doen tegen hoofdpijn?

De belangrijkste én meest voor de hand liggende manier om hoofdpijn te behandelen is veel rust nemen. Uitzieken dus! Daarnaast kun je ervoor kiezen om (lichte) pijnstillers in te nemen wanneer de pijn je te veel wordt. Denk hierbij aan paracetamol of speciale medicijnen die voor het soort hoofdpijn ontwikkeld zijn (bijvoorbeeld in het geval van migraine). Wel is het natuurlijk altijd erg belangrijk om de inname richtlijnen op de bijsluiter goed te lezen. Voor je het weet heb je een medicijnafhankelijke hoofdpijn te pakken! Uiteraard hebben we ook enkele tips tegen hoofdpijn op een rij gezet:

 • Een goede nachtrust is de sleutel naar succes! Zorg dus voor een evenwichtige nachtrust;
 • Vermijd stress zo veel mogelijk;
 • Zorg voor een gezond dieet én voldoende lichaamsbeweging;
 • Drink elke dag genoeg water;
 • Pak je rust! Ook gedurende de dag. Neem dus voldoende pauzes tijdens het werk of andere inspannende activiteiten;
 • Gebruik eventueel een warm (of koud) kompres om de pijn wat te verminderen. Let op: gebruik nooit een extreem hete of koude temperatuur en zorg ervoor dat je altijd een (thee)doek om het kompres heen legt, dus niet direct op de huid.

Welke medicijnen zijn er voor hoofdpijn?

Helaas zijn er zijn geen speciale medicijnen voor hoofdpijn. Gelukkig zijn er wel verschillende zelfzorgproducten beschikbaar die de pijn kunnen verlichten of wegnemen. Denk hierbij aan het innemen van een milde pijnstiller. Lees voor de juiste dosering de bijsluiter.

Niet alle hoofdpijn vormen kunnen behandeld worden met dezelfde soort medicijnen. Daarom is het altijd belangrijk om bij twijfel contact op te nemen met de huisarts, zodat er na grondig onderzoek een diagnose gesteld kan worden.

Kun je hoofdpijn voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om hoofdpijn volledig te voorkomen. Vaak heb je namelijk weinig invloed op de oorzaak ervan. Is de oorzaak van jouw hoofdpijn duidelijk? Dat kan al een stuk schelen! Zorg bijvoorbeeld voor minder stress en/of een betere nachtrust wanneer je vermoedt dat de hoofdpijn hierdoor ontstaat.

Het is dus van belang om goed na te gaan om welk type hoofdpijn het gaat en wanneer het optreedt. Over het algemeen doen voldoende frisse lucht, rust en een gezond dieet al erg veel om de kans op hoofdpijn te verkleinen.

Wanneer naar de huisarts bij hoofdpijn?

Over het algemeen is hoofdpijn vrij onschuldig en is het in de meeste gevallen niet nodig om naar de huisarts te gaan. Blijf je toch maar eindeloos last houden van vervelende pijn? Bel dan toch even jouw huisarts. Hij of zij kan jou dan verder onderzoeken en advies geven. In de volgende situaties is het ook aangeraden om een belletje te plegen naar een arts:

 • Bij plotselinge hoofdpijn tijdens de zwangerschap (na de zesde maand);
 • Hoofdpijn door een ongeval, bijvoorbeeld een harde klap op het hoofd;
 • Hoofdpijn met uitvalsverschijnselen aan het lichaam, bijvoorbeeld moeite met praten, zien of verlamde ledematen;
 • Hoofdpijn en hevige pijn in de nek en/of koorts;
 • Plotselinge hoofdpijn en een verminderd zicht.
packshot
Trachitol bij beginnende keelpijn
54% van alle meldingen geeft aan hoofdpijn symptomen te ervaren

laatste update: 20 January 2022

griepradar preview map
54% van alle meldingen geeft aan hoofdpijn symptomen te ervaren

laatste update: 20 January 2022

griepradar preview map
Auteur
Anton Griep influenzaer