Heerst er keelpijn?

Griepalert.nl visualiseert niet alleen het aantal griepmeldingen in Nederland, maar toetst ook van welke symptomen gebruikers last hebben. Jaarlijks krijgen we 100.000 meldingen binnen. Zo kunnen we in kaart brengen of specifieke klachten zoals keelpijn op dit moment heersen. Het onderstaande overzicht geeft weer hoeveel meldingen van keelpijn we de laatste tijd binnen hebben gekregen.

GezondheidGezondheid

griepradar preview map

43% van alle meldingen geeft aan keelpijn symptomen te ervaren

Afgelopen uur
1 meldingen
Afgelopen 24 uur
25 meldingen
Afgelopen 7 dagen
350 meldingen
Afgelopen 31 dagen
1785 meldingen
Afgelopen uur 1 meldingen
Afgelopen 24 uur 25 meldingen
Afgelopen 7 dagen 350 meldingen
Afgelopen 31 dagen 1785 meldingen

Keelpijn besmettelijk

Keelpijn is vaak het gevolg van een infectie met een virus of bacterie, en is dan ook zeer besmettelijk. Wanneer iemand hoest, verspreiden de ziektekiemen zich namelijk door de lucht. Daarom kan keelpijn zoals we dat noemen ‘heersen’.

Keelpijn meldingen van de afgelopen 14 dagen

2024 2023

Heerst er keelonsteking

Ook de vraag of er keelontsteking heerst krijgen we vaak binnen. Om een échte keelontsteking te constateren, is een huisarts nodig. Om die reden vragen we bij mensen enkel uit of er sprake is van keelpijn. Op Griepalert.nl kunnen we dan ook geen antwoord geven op de vraag of er keelontsteking heerst.

Keelontsteking besmettelijk

Bij een keelontsteking is de boosdoener vaak een (virus-)infectie. Slechts bij een klein deel van de gevallen gaat het om een bacteriële infectie. Maar of de oorzaak nu een virusinfectie of een bacteriële infectie is, in beide gevallen is een keelontsteking mogelijk besmettelijk.

Wat doen Nederlanders als ze keelpijn ervaren?

We vragen elke dag enkele Nederlanders hun gedrag te specificeren. Zo krijgen we een inzicht hoe men omgaat met welke soort klacht. Ook onderstaande vraag wordt elke dag gesteld.

Sinds de griepmelding op Griepalert ben ik mij beter of slechter gaan voelen?

74% Beter gaan voelen
25% Slechter gaan voelen

Sinds de griepmelding op Griepalert ben ik mij beter of slechter gaan voelen?

74% Beter gaan voelen
25% Slechter gaan voelen

Risico regio's top 10 keelpijn locaties

Bij de meldingen die we over symptomen zoals keelpijn ontvangen, wordt aangegeven binnen welke postcode de melder woonachtig is. Dit maakt het mogelijk om in kaart te brengen waar het heerst. In het onderstaande overzicht zie je van waaruit relatief gezien het vaakst melding is gemaakt van keelpijn. Staat jouw woonplaats ertussen?

  • 1 Postcode 10 (Amsterdam )
  • 2 Postcode 30 (Rotterdam )
  • 3 Postcode 32 (Spijkenisse )
  • 4 Postcode 31 (Schiedam en Vlaardingen )
  • 5 Postcode 80 (Zwolle )
  • 6 Postcode 15 (Zaandam )
  • 7 Postcode 17 (Schagen en Texel )
  • 8 Postcode 61 (Geleen )
  • 9 Postcode 22 (Noordwijk en Leidschendam... )
  • 10 Postcode 38 (Amersfoort )

Veel gestelde vragen over heerst er keelpijn


Ja, je kunt keelpijn krijgen door stress. Door gespannen stemgebruik kunnen keelklachten worden ervaren. Indirect heeft stress ook negatieve invloed op het immuunsysteem waardoor je ‘vatbaarder’ bent voor een infectie.


De meeste gestelde vraag aan Griepalert.nl. Het antwoord is niet eenduidig. De ontsteking van de keel is wezenlijk anders dan het ervaren van lokale pijn in de keel. In de volksmond wordt keelontsteking gebruikt als ernstige keelpijn.