Heerst er koorts?

Griepalert.nl visualiseert niet alleen het aantal griepmeldingen in Nederland, maar toetst ook van welke symptomen gebruikers last hebben. Jaarlijks krijgen we 100.000 meldingen binnen. Zo kunnen we in kaart brengen of specifieke klachten zoals koorts op dit moment heersen. Het onderstaande overzicht geeft weer hoeveel meldingen van koorts we de laatste tijd binnen hebben gekregen.

GezondheidGezondheid

griepradar preview map

48% van alle meldingen geeft aan koorts symptomen te ervaren

Afgelopen uur
1 meldingen
Afgelopen 24 uur
101 meldingen
Afgelopen 7 dagen
645 meldingen
Afgelopen 31 dagen
2552 meldingen
Afgelopen uur 1 meldingen
Afgelopen 24 uur 101 meldingen
Afgelopen 7 dagen 645 meldingen
Afgelopen 31 dagen 2552 meldingen

Koorts besmettelijk

Koorts is een symptoom dat komt kijken bij verschillende aandoeningen, waaronder griep en verkoudheid. Omdat de virusdeeltjes via speeksel verspreid kan worden, kan koorts besmettelijk zijn. Hebben veel mensen last van koorts in jouw omgeving? Bekijk de meldingen om te zien of koorts heerst.

Verhoging of koorts?

We spreken officieel van koorts wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 38℃. Wanneer je symptomen van koorts ervaart, maar de lichaamstemperatuur nog niet op 38℃ of hoger ligt, spreken we van een verhoging.

Koorts meldingen van de afgelopen 14 dagen

2023 2022

Wat doen Nederlanders als ze koorts hebben?

Omdat koorts besmettelijk kan zijn, is het interessant om te weten wat Nederlanders doen wanneer zij koorts hebben. Daarom stellen we bezoekers die aangeven last te hebben van (hoge) koorts een aantal vragen. Ook onderstaande vraag wordt elke dag gesteld. 

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

55% Ja, ben ik
44% Nee, ben ik niet

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

55% Ja, ben ik
44% Nee, ben ik niet

Risico regio's top 10 hoest locaties

Bij de meldingen die we over hoest ontvangen, wordt aangegeven binnen welke postcode de melder woonachtig is. Dit maakt het mogelijk om in kaart te brengen waar hoest heerst. In het onderstaande overzicht zie je van waaruit relatief gezien het vaakst melding is gemaakt van hoest. Staat jouw woonplaats ertussen?

  • 1 Postcode 38 (Amersfoort )
  • 2 Postcode 52 (Den Bosch )
  • 3 Postcode 75 (Enschede )
  • 4 Postcode 31 (Schiedam en Vlaardingen )
  • 5 Postcode 57 (Helmond )
  • 6 Postcode 35 (Utrecht )
  • 7 Postcode 10 (Amsterdam )
  • 8 Postcode 48 (Breda )
  • 9 Postcode 39 (Veenendaal en Houten )
  • 10 Postcode 17 (Schagen en Texel )

Veel gestelde vragen over hoest


De term koude koorts wordt ook wel gebruikt om het koude gevoel en bijkomende koude rillingen te beschrijven die mensen ervaren bij koorts. Dit heeft dus niets met de lichaamstemperatuur te maken!


Koorts is niet te genezen door het te verlagen. Het vervelende gevoel dat bij koorts komt kijken kan wel verlicht worden door koortsverlagende zelfzorgmiddelen in te nemen, zoals paracetamol. En let op: drink voldoende water, want koorts zorgt ervoor dat ons lichaam extra vocht verliest door het vele zweten!