Heerst er hoest?

Griepalert.nl visualiseert niet alleen het aantal griepmeldingen in Nederland, maar toetst ook van welke symptomen gebruikers last hebben. Jaarlijks krijgen we 100.000 meldingen binnen. Zo kunnen we in kaart brengen of specifieke klachten zoals hoest op dit moment heersen. Het onderstaande overzicht geeft weer hoeveel meldingen van hoesten we de laatste tijd binnen hebben gekregen.

Hoest besmettelijk

Omdat hoesten een symptoom van besmettelijke aandoeningen zoals griep en verkoudheid is, kan het zo zijn dat hoest over te dragen is naar anderen. Dit heeft te maken met de virusdeeltjes die zich in de vochtdruppeltjes bevinden die vrijkomen tijdens het hoesten. Bekijk de meldingen om erachter te komen of veel mensen in jouw omgeving last hebben van hoest, en of hoest dus “heerst”.

griepradar preview map

43% van alle meldingen geeft aan hoest symptomen te ervaren

Afgelopen uur
5 meldingen
Afgelopen 24 uur
30 meldingen
Afgelopen 7 dagen
353 meldingen
Afgelopen 31 dagen
1888 meldingen
Afgelopen uur 5 meldingen
Afgelopen 24 uur 30 meldingen
Afgelopen 7 dagen 353 meldingen
Afgelopen 31 dagen 1888 meldingen

Wat doen Nederlanders als ze last hebben van hoest?

Wanneer hoesten komt door een besmetting met bijvoorbeeld de griep of een verkoudheid, brengen wij door middel van het stellen van een aantal vragen aan onze bezoekers, in kaart hoe Nederlanders omgaan met hoesten. Ook onderstaande vraag wordt elke dag gesteld.

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

56% Ja, ben ik
43% Nee, ben ik niet

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

56% Ja, ben ik
43% Nee, ben ik niet

Risico regio's top 10 hoest locaties

  • 1 Postcode 10 (Amsterdam )
  • 2 Postcode 31 (Schiedam en Vlaardingen )
  • 3 Postcode 15 (Zaandam )
  • 4 Postcode 34 (Woerden )
  • 5 Postcode 30 (Rotterdam )
  • 6 Postcode 61 (Geleen )
  • 7 Postcode 32 (Spijkenisse )
  • 8 Postcode 80 (Zwolle )
  • 9 Postcode 75 (Enschede )
  • 10 Postcode 68 (Arnhem )

Veel gestelde vragen bij hoest


Je lichaamshouding verandert. Wanneer je ligt, verzamelt het slijm zich achter in de keel. Het gevolg daarvan is dat ons lichaam hierop reageert met een hoestreflex. Dit is ook waarom je ‘s ochtends meer last hebt van hoest: tijdens het slapen heeft het slijm zich verzameld in de keel.


Om zo min mogelijk mensen om je heen te besmetten met de griep of een verkoudheid, is het zaak dat je zo hygiënisch te werk gaat. Hoesten in je elleboog is een stuk ‘veiliger’, aangezien de handen ontzettend gemakkelijk virussen en bacteriën verspreiden. Die gebruik je namelijk voor alles!