Heerst er hoofdpijn?

Griepalert.nl visualiseert niet alleen het aantal griepmeldingen in Nederland, maar toetst ook van welke symptomen gebruikers last hebben. Jaarlijks krijgen we 100.000 meldingen binnen. Zo kunnen we in kaart brengen of specifieke klachten zoals hoofdpijn op dit moment heersen. Het onderstaande overzicht geeft weer hoeveel meldingen van hoofdpijn we de laatste tijd binnen hebben gekregen.

GezondheidGezondheid

griepradar preview map

60% van alle meldingen geeft aan hoofdpijn symptomen te ervaren

Afgelopen uur
9 meldingen
Afgelopen 24 uur
107 meldingen
Afgelopen 7 dagen
770 meldingen
Afgelopen 31 dagen
4754 meldingen
Afgelopen uur 9 meldingen
Afgelopen 24 uur 107 meldingen
Afgelopen 7 dagen 770 meldingen
Afgelopen 31 dagen 4754 meldingen

Hoofdpijn besmettelijk

Hoofdpijn op zich is niet besmettelijk. Bij hoofdpijn is in veel gevallen een (virus-)infectie de oorzaak. In andere gevallen kan hoofdpijn komen door stress, vermoeidheid of het gebruik van bepaalde medicijnen. Heb je naast hoofdpijn ook andere griep- of verkoudheid gerelateerde klachten? Dan is de kans groot dat je anderen kunt besmetten met het virus.

Hoofdpijn meldingen van de afgelopen 14 dagen

2024 2023

Wat doen Nederlanders als ze last hebben van hoofdpijn?

Wanneer hoofdpijn opkomt door een een virus of infectie zoals de griep, is het interessant in kaart te brengen hoe Nederlanders hiermee omgaan. Dit doen wij door middel van het stellen van een aantal vragen aan onze bezoekers. Ook onderstaande vraag wordt elke dag gesteld.

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

55% Ja, ben ik
44% Nee, ben ik niet

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

55% Ja, ben ik
44% Nee, ben ik niet

Risico regio's top 10 hoofdpijn locaties

Wanneer een bezoeker op Griepalert.nl aangeeft last te hebben van hoofdpijn , wordt aangegeven binnen welke postcode de melder woonachtig is. Hierdoor weten we in welke regio’s hoofdpijn heerst. In het onderstaande overzicht zie je van waaruit relatief gezien het vaakst melding is gemaakt van hoofdpijn. Staat jouw woonplaats ertussen?

  • 1 Postcode 10 (Amsterdam )
  • 2 Postcode 25 (Den Haag )
  • 3 Postcode 38 (Amersfoort )
  • 4 Postcode 34 (Woerden )
  • 5 Postcode 17 (Schagen en Texel )
  • 6 Postcode 29 (Capelle aan den IJsel )
  • 7 Postcode 35 (Utrecht )
  • 8 Postcode 13 (Abcoude en Almere )
  • 9 Postcode 56 (Eindhoven )
  • 10 Postcode 50 (Tilburg )

Veel gestelde vragen bij hoofdpijn


Nee, in de meeste gevallen kan het hebben van hoofdpijn geen kwaad en is het een bijverschijnsel van bijvoorbeeld griep. In zeldzame gevallen kan hoofdpijn een symptoom zijn van een ernstige aandoening. Vaak is er dan wel sprake van een hoofdpijn die je niet eerder hebt ervaren, met andere verschijnselen dan een “normale” hoofdpijn.


Het meest voorkomende type hoofdpijn is spanningshoofdpijn. Daarnaast bestaan er nog een aantal andere soorten, waaronder migraine en clusterhoofdpijn. Hoewel het duidelijkste symptoom bij allen (ernstige) hoofdpijn is, kunnen de klachten verschillen. Om na te gaan van welke type hoofdpijn je last hebt is dus van belang om de klachten die je ervaart, te analyseren.