Loopneus
Een loopneus oftewel neusverkoudheid, je leest er hier alles over; de symptomen, het verloop ervan, dat wat je het beste kunt doen en wat de huidige neusverkoudheidsstatus in Nederland is. Ook het verschil tussen verkoudheid en neusverkoudheid lichten we toe en zoals je van ons gewend bent komen ook de nodige tips aan bod zodat je snel weer de oude wordt!
Wat gebruikt Sanne bij een loopneus?
Hier vind je nog meer handige tips bij een loopneus.
Wat is neusverkoudheid alias een loopneus?
Een loopneus of een hoofd vol snot; neusverkoudheid kent verschillende fases. Een ontsteking van het neusslijmvlies en de bijholtes is vaak de oorzaak van dit leed. Het is gelukkig meestal na 7 dagen weer gedaan; de klachten zijn dan weer redelijk bijgetrokken en jij kunt weer opgelucht (door je neus) ademhalen!
Een neusverkoudheid kan overigens ook een symptoom van een allergie zijn; huisstofmijt, pollen of huidschilfers van dieren zijn ook veroorzakers van een verstopte of een loopneus. In deze gevallen spreken we dan van een allergische neusverkoudheid.
Oorzaken van een loopneus
Er zijn veel mogelijke oorzaken van neusverkoudheid te benoemen, maar de meestvoorkomende is besmetting met een virus. De slijmvliezen in de neus zwellen in zo’n geval op, hetgeen de klachten veroorzaakt. Er zijn vandaag de dag meer dan 100 virussen die jou een loopneus en verstopte neus kunnen bezorgen. Dus ben je niet goed tegen infecties gewapend, dan ben je mogelijk vaak de pineut. En omdat er vele types verkoudheidsvirussen bestaan, kunnen ze helaas ook niet heel gericht bestreden worden.
51% van alle meldingen geeft aan neusverkoudheid symptomen te ervaren
laatste update: 14 September 2024
Symptomen van neusverkoudheid
Typische kenmerken van een neusverkoudheid zijn:
- een loopneus/een verstopte neus
- niezen
- hoofdpijn of oorpijn
In de eerste fase loopt er vaak waterig, helder vocht je neus uit. Die fase gaat over in een stadium waarin het slijm wat dikker is, en dat slijm zorgt dan voor een verstopte neus. Het is de beruchte fase van de ‘kop vol snot’. Gelukkig is het tijdelijk!
Verkouden of neusverkouden?
Verkoudheid en neusverkoudheid kennen grote overlap. Maar waar verkoudheid een verzamelnaam voor vele neus- en keelklachten is, is neusverkoudheid meer geconcentreerd in de neus en bijholtes.
Het verloop van een loopneus
Heb jij een neusverkoudheid te pakken, dan kun je door verschillende fases heengaan. De eerste fase, de waterige loopneus, kan een dag of 2 aanhouden. Het mondt uit in een neusverstopping, waarbij je een drukkend gevoel in je holtes kunt ervaren. Dat drukkende gevoel kan verergeren als je bijvoorbeeld vooroverbuigt. De neusverstopping houdt vaak een dag of 3 aan voordat je lichaam de ziektekiem de baas is geworden en deze naar buiten heeft gewerkt.
Wat te doen tegen neusverkoudheid?
- Stomen. Heb je last van neusverkoudheid, dan kan stomen verlichting brengen. Boven een pan met warm water bijvoorbeeld. Of door middel van een warme douche. Met de stoomdampen bevochtig je de slijmvliezen in je neus. Het maakt helaas niet dat jouw neusverkoudheid eerder op z’n retour is, maar het biedt wel verlichting. Je kunt na het stomen proberen om je neus leeg te snuiten; alle beetjes helpen immers. Snuit dan rustig en één neusgat per keer.
- Niet te vaak snuiten. Probeer het snuiten van je neus te beperken tot die douche- of stoomsessies van hierboven. Want over het algemeen is je neus zachtjes ophalen beter dan snuiten. Tijdens het snuiten oefen je immers veel druk uit op je neusholtes. Bij beschadiging ervan kunnen ze ontstoken raken. En dan heb je er opeens een heel nieuw probleem bij…
- Hygiënisch te werk gaan. Het is eigenlijk nauwelijks te doen; besmetting met een virus voorkomen. Dat geld ook voor de virussen die vaak achter jouw neusverkoudheid zitten. Ze verspreiden zich via de lucht, deurklinken of handen bijvoorbeeld. Is het dus geen allergie maar een virus dat de aanstichter is, dan kun je maatregelen treffen om de kans op besmetting te verkleinen. Door de deurklinken en kranen regelmatig te reinigen bijvoorbeeld, je handen zo nu en dan te wassen en wegwerpzakdoeken te gebruiken.
Wat te doen tegen loopneus?
Wanneer je in de loopneusfase bent aangekomen, kun je vast wel wat tips gebruiken over hoe je die vervelende loopneus laat stoppen:
- Gebruik propjes wc-papier. Zit je in de loopneusfase, dan kun je kleine propjes wc-papier gebruiken om je neusgaten mee af te sluiten. Let wel op dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn! Door je neusgaten af te dichten zul je minder vaak de aandrang hebben om te snuiten. Dat houdt je neus intact.
- Eet pittig. Soms moet iets erger worden voordat het verbeterd. Zo ook bij deze tip. Pittig eten zorgt plotsklaps voor een loopneus, maar wat veel mensen niet weten is dat gekruid eten ook helpt tegen het gesnotter. Eerst worden de symptomen erger, als alles eenmaal is afgevoerd merk je dat je loopneus verminderd is.
- Stop met het sprayen van neussprays met xylometazoline. Je verwacht het misschien niet, maar neusspray is niet altijd de beste oplossing. Xylometazoline is een stofje dat het slijmvlies verdunt. En dit is net iets wat je juist niet wilt als je een loopneus hebt. Stop daarom met het sprayen van neusspray met xylometazoline. De eerste vijf tot tien dagen voelt het aan alsof je neus verstopt zit, maar als je daar eenmaal doorheen bent is het een verademing!
- Niet roken en vermijd ruimtes waar gerookt wordt. Tabaksrook is een schadelijke prikkel voor het slijmvlies. Het is daarom belangrijk om niet te roken en plekken waar wel gerookt wordt te vermijden.
- Gebruik een zalf op basis van natuurlijke zouten. Door de wateraantrekkende eigenschappen van deze zouten blijft het neusslijmvlies vochtig en herstelt de natuurlijke zoutbalans in de neus.
Super tip!
Vandaag nog in huis. Nisita® neuszalf
Langdurige neusverkoudheid
Neusverkoudheid kan een langdurig en vaak terugkerend probleem zijn. Je blijft last houden van een hardnekkige verstopte neus of een snotneus bijvoorbeeld, of je loopt steeds een nieuwe variant van het virus op. Gaat het om een allergische verkoudheid, dan heb je er vaak het gehele jaar of gedurende langere perioden last van.
Word jij langere tijd geteisterd door neusverkoudheid en weet je niet hoe het komt? Dan is het slim om een arts te raadplegen. Deze kan immers vaststellen wat de oorzaak van jouw klachten is. Al is het maar omdat een gewone neusverkoudheid over kan gaan in een bijholteontsteking, en dat wil je voorkomen. En ook als er sprake is van een allergie wil je dat natuurlijk tijdig weten.
Last van neusverkoudheid?
Heb je momenteel last van neusverkoudheid? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.
Wat is de neusverkoudheidsstatus in Nederland?
Lees hiernaast hoeveel meldingen van neusverkoudheid er zijn binnen Nederland.
Heerst er op dit moment neusverkoudheid in Nederland of specifiek in jouw regio? Of is er sprake van een epidemie? Op die vragen krijg je antwoord als jij je aanmeldt voor het griepalert.
51% van alle meldingen geeft aan neusverkoudheid symptomen te ervaren
laatste update: 14 September 2024
Veel gestelde vragen over een loopneus
Virus of allergie. Wanneer het neusslijmvlies geprikkeld raakt door bijvoorbeeld een virus of allergie, kunnen de slijmvliezen meer vocht af gaan scheiden. Dit vocht komt in druppelvorm vrij. Een allergie voor een bepaalde stof kan zelfs leiden tot een chronische loopneus.
Bij koud weer of pittig eten kun je last krijgen van een loopneus. Als het koud is, produceert de neus slijm om de koude, droge lucht die je inademt te bevochtigen. Ook bij pittig eten, maakt de neus extra slijm aan. In beide gevallen wordt vaak teveel slijm geproduceerd en ontstaat er een loopneus.
Andere oorzaken van een loopneus en/of verstopte neus kunnen zijn:
- Overgevoeligheid voor prikkelende stoffen
- Drugsgebruik
- Griep
- Zwangerschap
- Roken
- Bijwerkingen van medicijnen
- Bijholteontsteking
- Verstopping van de neus door neuspoliepen, afwijkingen aan het neustussenschot of vergrote neusschelpen.