Heerst er loopneus?

Griepalert.nl visualiseert niet alleen het aantal griepmeldingen in Nederland, maar toetst ook van welke symptomen gebruikers last hebben. Jaarlijks krijgen we 100.000 meldingen binnen. Zo kunnen we in kaart brengen of specifieke klachten zoals een loopneus op dit moment heersen. Het onderstaande overzicht geeft weer hoeveel meldingen van neusverkoudheid we de laatste tijd binnen hebben gekregen.

GezondheidGezondheid

griepradar preview map

43% van alle meldingen geeft aan neusverkoudheid symptomen te ervaren

Afgelopen uur
3 meldingen
Afgelopen 24 uur
37 meldingen
Afgelopen 7 dagen
278 meldingen
Afgelopen 31 dagen
1601 meldingen
Afgelopen uur 3 meldingen
Afgelopen 24 uur 37 meldingen
Afgelopen 7 dagen 278 meldingen
Afgelopen 31 dagen 1601 meldingen

Loopneus besmettelijk

Last hebben van een loopneus is vaak het gevolg van besmet zijn met een virus of infectie zoals verkoudheid of de griep. Wanneer je in aanraking komt met de virusdeeltjes die zich in het snot bevinden, kun je inderdaad besmet raken met het virus.

Verkoudheid of griep?

Een loopneus kan veel oorzaken hebben. Zo is het naast een symptoom van griep, ook een veelvoorkomende klacht van verkoudheid of een hooikoorts allergie. Heb je naast een loopneus ook last van koorts, koude rillingen en hoofdpijn? Dat zou zo maar op griep kunnen duiden. Wanneer je geen last hebt van koorts, is het mogelijk dat het slechts om een verkoudheid gaat.

Neusverkoudheid meldingen van de afgelopen 14 dagen

2024 2023

Wat doen Nederlanders als ze loopneus ervaren?

Omdat een loopneus besmettelijk kan zijn, vragen wij Nederlanders met loopneus elke dag hun gedrag te specificeren aan de hand van een aantal vragen. Ook onderstaande vraag wordt elke dag gesteld.

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

56% Ja, ben ik
43% Nee, ben ik niet

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

56% Ja, ben ik
43% Nee, ben ik niet

Risico regio's top 10 neusverkoudheid locaties

Bij de meldingen die we over neusverkoudheid ontvangen, wordt aangegeven binnen welke postcode de melder woonachtig is. Dit maakt het mogelijk om in kaart te brengen waar neusverkoudheid heerst. In het onderstaande overzicht zie je van waaruit relatief gezien het vaakst melding is gemaakt van loopneus. Staat jouw woonplaats ertussen?

  • 1 Postcode 10 (Amsterdam )
  • 2 Postcode 22 (Noordwijk en Leidschendam... )
  • 3 Postcode 52 (Den Bosch )
  • 4 Postcode 48 (Breda )
  • 5 Postcode 37 (Soest en Barneveld )
  • 6 Postcode 30 (Rotterdam )
  • 7 Postcode 28 (Gouda )
  • 8 Postcode 23 (Leiden )
  • 9 Postcode 97 (Groningen )
  • 10 Postcode 13 (Abcoude en Almere )

Veel gestelde vragen bij loopneus


Een overproductie van slijm. Wanneer het koud is buiten, is de lucht vaak droog. Dit droogt de neus uit, waardoor de slijmvliezen in de neus hard aan het werk gaan met het produceren van meer slijm om zo de neus vochtig te houden.


Wanneer griep of verkoudheid de veroorzaker is, is een loopneus vaak na 2 tot 3 dagen over. Vaak gaat de loopneus dan wel over in een verstopte neus, maar gelukkig ben je hier ook na zo’n 3 tot 5 dagen vanaf.