Buikgriep

Buikgriep, je leest er hier alles over; de veroorzakers, symptomen, de duur en het verloop ervan, dat wat je het beste kunt eten en drinken en wat de huidige buikgriepstatus in Nederland is. En zoals je van ons gewend bent komen ook de nodige tips aan bod zodat je snel weer de oude wordt!

Gezondheid

Wat is buikgriep?

Buikgriep (acute gastroenteritis), wordt in volwassenen meestal veroorzaakt door het norovirus en in kleine kinderen meestal door het rotavirus [1]. Bij buikgriep, ook wel buikloop genoemd, is het slijmvlies aan de binnenkant van de maag en darmen ontstoken. Dit met hele vervelende klachten als heftige diarree en braken tot gevolg.

Voedselvergiftiging of buikgriep?

Hoewel beide aandoeningen qua symptomen flink op elkaar lijken, is er een duidelijk verschil tussen de twee.

Buikgriep wordt veroorzaakt door virussen en is een ontsteking van het maagdarmkanaal. De virusdeeltjes bevinden zich in uitwerpselen, braaksel, en speekseldruppeltjes van een besmet persoon en overleven goed op voorwerpen, waardoor besmetting erg gemakkelijk plaatsvindt. Hierdoor kunnen deze virussen snel een epidemie veroorzaken.

Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door het eten van bedorven voedsel, het drinken van besmet water, of het op een andere manier binnenkrijgen van bacteriën zoals Salmonella en Campylobacter. Deze bacteriën ontwikkelen zich voornamelijk op etenswaren van dierlijke oorsprong, zoals eieren, vlees, en schaaldieren. Ze zijn in heel kleine hoeveelheden aanwezig in veel voedingsmiddelen, maar wanneer ze de kans krijgen om te groeien in aantal, bijvoorbeeld door het niet voldoende koelen van vlees of het niet goed schoonhouden van snijplanken en messen, kunnen ze voedselvergiftiging veroorzaken. Als je binnen enkele uren na het eten plotseling last krijgt van diarree, buikkramp, en overgeven, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen.[2]

Symptomen van buikgriep

  • waterige diarree
  • heftig braken
  • buikkrampen en buikpijn
  • spierpijn
  • hoofdpijn
  • borrelende darmen
  • misselijkheid en weinig eetlust
  • meestal geen koorts

Je kunt buikgriep herkennen aan bovenstaande klachten. De incubatietijd, oftewel de periode tussen het oplopen van het virus en het moment waarop je ziek wordt, is 1 tot 2 dagen, waarna de symptomen 4 tot 7 dagen aanhouden. Bij ernstige buikgriep is er risico op uitdroging.

packshot
Prospan effectief bij elke hoest
24% van alle meldingen geeft aan diarree symptomen te ervaren

laatste update: 18 March 2024

griepradar preview map

Buikgriep en uitdroging

Bij buikgriep heb je vrijwel altijd klachten zoals diarree of overgeven. De diarree kan meerdere dagen aanhouden. Let hierbij altijd op dat je niet uitdroogt, vooral als de diarree klachten meerdere dagen aanhouden en samengaan met overgeven en koorts. Je kunt uitdroging voorkomen door vaak kleine beetjes water, thee, of bouillon te drinken. Tekenen van uitdroging zijn:

  • veel dorst en een droge mond en tong hebben
  • al 8 uur niet of weinig geplast hebben
  • sufheid
  • duizeligheid
  • flauwvallen

Heb jij tekenen van uitdroging? Neem dan direct contact op met je huisarts. Uitdroging is ernstig en vraagt om directe behandeling.

Het oplopen (oorzaak) van buikgriep

Buikgriep wordt in de meeste gevallen opgelopen door overdracht van persoon naar persoon, bijvoorbeeld via ongewassen handen. Je kan het ook oplopen door het drinken van besmet water of voedsel, het gaat dan meestal om het niet goed wassen van handen bij de voedselbereiding. Buikgriep is erg besmettelijk, dus dat is echt oppassen geblazen.

Wat te doen bij buikgriep?

Buikgriep, daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. We zetten wat aanraders voor je op een rijtje om ervoor te zorgen dat je diarree klachten zo snel mogelijk stoppen en jij je weer beter voelt.

Wat we je aanraden:

  • Handen regelmatig goed wassen met zeep, dat moet je natuurlijk altijd goed doen, maar bij diarreeklachten moet je hier extra aandacht aan besteden.
  • Drink voldoende water, thee of bouillon. Zeker in het geval van buikgriep, want of je nou wilt of niet; uitdroging ligt op de loer. We adviseren om vaak kleine beetjes te drinken in plaats van een heel glas water in één keer.
  • Controleer af en toe je urine. Je kunt uitdroging herkennen aan een donkere kleur.
  • Drink cola zonder prik. Je verwijdert de prik door de cola op te warmen in een pannetje. Voeg hier wat zout aan toe. Nee, het is niet lekker… maar wanneer je je neus dichtknijpt proef je de smaak minder. Leuk om te weten is dat deze remedie in Spanje redding nummer één is bij diarree.
  • Vermijd het drinken van cafeïne in verband met het laxerende effect hiervan. Dit kun je natuurlijk niet gebruiken als je al last hebt van diarree.
  • Eet zo nu en dan een banaan. Bananen zijn erg vezelrijk en hebben een stoppend effect.
  • Als het moeilijk is om vocht binnen te houden meng dan een ORS-zakje (oral rehydration solution) met water. ORS bevat suikers en zouten die het lichaam helpen het vocht vast te houden.

Wat te eten en drinken bij buikgriep?

Wat staat er op het buikgriepmenu? Als je last hebt van buikloop is het belangrijk om in de eerste plaats veel, heel veel, te drinken. Wissel water, thee of bouillon met elkaar af. Wat het eten betreft: hiervoor zijn niet echt richtlijnen. Eet vooral waar je trek in hebt en waarvan je denkt dat het goed valt. Droge crackers en beschuit zijn vaak goed binnen te houden.

Is buikgriep besmettelijk?

Ja, buikgriep is ontzettend besmettelijk. Al vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan tot twee dagen nadat de klachten weg zijn. Was daarom je handen regelmatig met zeep, en reinig en desinfecteer je toilet(ten), beddengoed, kranen, en deurklinken dagelijks.

Verloop van buikgriep

Je moet uitzieken; buikgriep gaat meestal vanzelf over. De klachten zijn vaak binnen een week weg. Mocht de klachten langdurig aanhouden of heb je het idee dat je uitdroogt, neem dan direct contact op met je huisarts. Die kan jou onderzoeken en je van passend advies voorzien.

Last van buikgriep?

Heb je momenteel last van buikgriep? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.

Heerst er buikgriep op het moment?

Griepalert.nl visualiseert niet alleen het aantal griepmeldingen in Nederland, maar vraagt ook van welke symptomen gebruikers last hebben. Jaarlijks krijgen we 100.000 meldingen binnen. Zo kunnen we specifiek in kaart brengen of er buikgriep heerst. Bekijk hier of buikgriep heerst bij jou in de buurt.

Wil je op de hoogte blijven van de buikgriepstatus in Nederland of specifiek voor jouw regio? Meld je dan aan voor het griepalert.

 

Referenties:

  1. Desselberger U, Gray J. Viral gastroenteritis. Medicine (Abingdon). 2013;41:700-4.
  2. Shewmake RA, Dillon B. Food Poisoning. Postgraduate Medicine. 1998;103:125-36.
24% van alle meldingen geeft aan diarree symptomen te ervaren

laatste update: 18 March 2024

griepradar preview map

Veel gestelde vragen bij buikgriep


Diarree gaat meestal vanzelf over, binnen 4 tot 7 dagen. Schakel je huisarts in bij koorts en/of tekenen van uitdroging, zoals niet of weinig plassen, dorst, een droge mond en lusteloosheid.


Diarree bij kleine kinderen gaat meestal vanzelf over. Wel is het belangrijk om tekenen van uitdroging goed in de gaten te houden, vooral bij kinderen onder de 2 jaar, neem dan meteen contact op met de huisarts. Bij kinderen jonger dan 2 jaar met 1 dag waterdunne diarree kunt u gelijk de huisarts inschakelen. Bij kinderen ouder dan 2 jaar die 3 dagen waterdunne diarree hebben, of diarree en 3 dagen koorts, kunt u de huisarts inschakelen.


Diarree bij sporten en fysieke inspanning komt veel voor. Niet alleen in de topsport, maar ook bij amateursporters. Darmklachten bij het sporten kan je voorkomen door een tot twee uur voor de inspanning geen vaste voeding te nemen en geen koffie te drinken.


Ja, last krijgen van diarree na het drinken van alcohol is mogelijk. Dit wordt veroorzaakt doordat de alcohol je darmslijmvlies doet ontsteken. Diarree na het alcohol drinken kan voorkomen worden door van tevoren goed te eten. Aangeraden wordt om als je diarree hebt geen alcohol te drinken want anders blijven de darmen geprikkeld.


Een gezonde voeding is vaak voldoende om ontlasting steviger te maken. Diarree vermindert door voldoende voedingsvezels, bijvoorbeeld: bruinbrood, fijn volkorenboord, aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkoren producten, peulvruchten, groente, fruit, rozijntjes, volkoren biscuit. Een normale hoeveelheid drinkvocht, dagelijks ongeveer ¾ – 1 liter thee, water, melk (producten), sterk verdunde limonadesiroop, groentesap, en met mate vruchtensap.


Het norovirus is een besmettelijk virus en komt voor in de vorm van een kleine epidemie. Het norovirus veroorzaakt een ontsteking van het maag-darmkanaal.  In de volksmond noemen we dit buikgriep.


De uitdrogingsverschijnselen van diarree zijn:

  • Niet of weinig plassen
  • Dorst of een droge mond
  • Lusteloosheid, sufheid, verwardheid
  • Flauwvallen
  • Snelle ademhaling of hartslag
  • Diepliggende ogen en koude armen en benen.


Diarree gaat meestal vanzelf over, hier zijn geen medicijnen voor nodig. ORS en Loperamide kunnen gebruikt worden om symptomen te verminderen. Gebruik ORS bij hevige diarree om uitdroging te voorkomen. Loperamide is een ‘stopmiddel’ dat gebruikt wordt om de ontlasting minder vaak te laten komen en is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.


Kies bij diarree voor voedingsmiddelen met oplosbare voedingsvezels, zoals:

  • bananen
  • Appelmoes
  • Fruit uit blik

Daarentegen is het belangrijk dat u uw fruit schilt en ontpit. Beperk bij diarree het gebruik van:

  • Druiven
  • Abrikozen
  • Perziken
  • Pruimen
  • Kiwi
  • Ananas
  • Gedroogd fruit

…omdat die een laxerende werking hebben.


Diarree bij kleine kinderen gaat meestal vanzelf over. Wel is het belangrijk om tekenen van uitdroging goed in de gaten te houden, vooral bij kinderen onder de 2 jaar, neem dan meteen contact op met de huisarts. Bij kinderen jonger dan 2 jaar met 1 dag waterdunne diarree kunt u gelijk de huisarts inschakelen. Bij kinderen ouder dan 2 jaar die 3 dagen waterdunne diarree hebben, of diarree en 3 dagen koorts, kunt u de huisarts inschakelen.


Buikgriep bij uw kind gaat vaak vanzelf over. Zorg ervoor dat uw kind meer dan normaal drinkt om uitdroging te voorkomen en normaal eet. Bij diarree kunt u uw kind ORS geven om dehydratie te voorkomen. Omdat buikgriep door een virus wordt veroorzaakt, is er geen antibioticum tegen (antibiotica werken alleen tegen bacteriën).

Auteur
Griepalert.nl Redactie