Terug naar overzicht

Dit is de reden dat we ziek worden tijdens onze vakantie

De vakantieperiode is weer begonnen. Genieten dus! Toch krijgen veel mensen last van een (helaas) bekend fenomeen: je hebt jouw laatste werkdag voor een welverdiende vakantie afgerond, maar een dag of twee later lig je – tijdens die vakantie – ziek op bed. Mét symptomen van de griep, algemene pijntjes of een stevige verkoudheid. Maar, waarom klinkt dit voor velen zo bekend en wat is de reden dat we net op het moment dat we eindelijk van onze vrije tijd kunnen genieten, ziek worden? Dat legt Griepalert aan je uit.

door Redactie

De “Vrijetijdsziekte”: toeval of niet?

Dat zeker niet. Naar dit verschijnsel is namelijk al flink wat onderzoek gedaan, namelijk door psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg Ad Vingerhoets. Volgens Vingerhoets is vakantieziekte zeker geen toeval: ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft namelijk last van de ‘vrijetijdsziekte’, ook wel het ‘omgekeerde Kortjakje-syndroom’ genoemd (die altijd ziek is, met uitzondering van zondagen). 

Uit verschillende onderzoeken van de Universiteit van Tilburg heeft het fenomeen allerlei mogelijke oorzaken. Zo veranderen we vaak ons dagelijkse schema wanneer we vrij zijn. We slapen wat langer uit en houden ons bezig met andere activiteiten dan werk. Voor sommigen zorgen deze veranderingen ervoor dat ze extra kunnen ontspannen en genieten, maar anderen kunnen er juist ziek van worden. Want hoe fijn het ook is een vakantie in het vooruitzicht te hebben, kunnen de voorbereidingen toch ook voor stress zorgen.

Twee groepen mensen

Er zijn twee groepen mensen die last krijgen van de vrijetijdsziekte: mensen met pijntjes en vermoeidheid, en mensen met koorts en (griep)verschijnselen. Mensen uit de eerste groep worden zich vaak pas bewust van hun kwaaltjes wanneer er geen afleidingen zoals werk en drukke schema’s voordoen: tijdens de zomervakantie. 

De tweede groep mensen ervaart verkoudheid, een ziek gevoel of griepklachten. Dit zul je vooral herkennen wanneer je doorgaans veel drukte ervaart en een stressvolle agenda hebt. Volgens Vingerhoets heeft dit te maken met adrenaline. Wanneer je constant gestrest bent, maakt je lichaam deze stress-chemicaliën aan, zelfs wanneer je lichaam zou moeten rusten (‘s nachts, tijdens je slaap). Dit kan je immuunsysteem aantasten, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes tijdens periodes van ontspanning, zoals vakanties.

Wat te doen bij de vrijetijdsziekte?

Hoewel het fenomeen meer als een luxeprobleem kan klinken, is het minstens zo belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je herstel wanneer je getroffen bent door griep of verkoudheid. Je wilt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer op de been zijn om toch nog van je vakantie te kunnen genieten. Zorg dus voor voldoende rust, volg een gezond dieet en neem de tijd om voldoende uit te zieken.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je de vrijetijdsziekte liever voor zijn? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wat je het beste kunt doen om een griep-vrije vakantieperiode tegemoet te gaan is zo veel mogelijk volgens je ‘normale’ dagelijkse ritme te blijven leven. Dus: houd je slaapritme ongeveer gelijk, zodat je lichaam ook flink kan opladen tijdens de vakantie!