Terug naar overzicht

Code oranje in regio Stadskanaal

December lijkt de start van lopende neuzen en pijnlijke kelen. Waar de meeste postcode gebieden weinig tot geen meldingen van griepachtige symptomen laten zien is de regio Stadskanaal koploper.

door Redactie

Code oranje

De postcode regio 95 (Stadskanaal) kleurt code oranje. Dat wil zeggen dat er bovengemiddeld veel meldingen worden gemaakt. Ook de aangrenzende postcodegebieden melden symptomen die gelijkenis vertonen met griep en verkoudheid

Wat zegt code oranje?

Code groen geeft aan dat er weinig tot geen meldingen van griepsymptomen zijn. Zodra het aantal meldingen flink toeneemt maar de epidemische grens nog niet is bereikt, spreken we van code oranje. Code rood wordt afgekondigd op het moment dat het aantal meldingen extreem toeneemt en de epidemische grens van 0,5 op de 1000 inwoners is overschreden.

Griep in Nederland

De afgelopen maand maakten ruim vierduizend bezoekers melding van hun klachten. Waar voornamelijk de klachten uit hoesten en loopneus bestaan, komt spierpijn het minste voor. Het voorspellingsmodel ziet de meldingen per dag toenemen en geeft ook voor december een verdere stijging aan.

Deze stijging is in lijn met wat we in eerdere jaren zagen (voor de coronapandemie). De overeenkomst tussen de klacht(en) en oorzaak vertonen overeenkomsten met griep- corona- als verkoudheid. Laboratoriumtesten kunnen uitsluitsel geven over welk virus de boosdoener is.