Terug naar overzicht

Kan oorpijn wijzen op griep?

De griep is helaas geen pretje. Wanneer je met het Influenza virus besmet raakt, kunnen er verschillende symptomen opkomen die je in het dagelijks leven flink belemmeren. Zo krijgen veel grieppatiënten last van klachten zoals koorts, koude rillingen, spierpijn, verkoudheid symptomen en vermoeidheid. Alsof dat nog niet genoeg is, kan daar soms ook nog eens oorpijn bij komen. Maar, kan deze aandoening ook echt wijzen op besmetting met het griepvirus, of is er dan toch iets anders aan de hand? Dat leggen we je in dit artikel uit.

door Redactie

Waar komt oorpijn vandaan?

Het hebben van oorpijn op zich kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een oorontsteking van het middenoor of verstopping van de gehoorgang. Maar ook kan oorpijn veroorzaakt worden door aandoeningen buiten de oren: in de mond (kaak, tong, tanden) of door een infectie aan de luchtwegen zoals verkoudheid.

Verhoogde druk op het trommelvlies

Wanneer we getroffen zijn door een virale infectie zoals verkoudheid, kunnen de slijmvliezen in onze neus, keel en keelholte opzwellen. Hierdoor kan het voorkomen dat de buis van Eustachius (tussen de neus/keelholte en het middenoor) wordt geblokkeerd. Deze buis zorgt ervoor dat er lucht wordt doorgelaten naar het middenoor, zodat de luchtdruk aan beide kanten van je trommelvlies gelijk blijft. Is deze Buis van Eustachius verstopt, dan kan de druk aan beide kanten van het trommelvlies verschillend worden. De druk die hierdoor op het trommelvlies staat kan op zijn beurt dan weer oorpijn veroorzaken.

 

De buis van Eustachius zorgt voor een gelijke luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies.

Griep en oorpijn

Omdat griep en verkoudheid nog wel eens met elkaar worden verward, kan het lastig zijn om te bepalen waar je nu eigenlijk last van hebt. Maar net als bij een verkoudheid, kan oorpijn ook voorkomen in het geval van griep: beide kunnen een ontsteking van het trommelvlies en de buis van Eustachius veroorzaken. De pijn die hierdoor ontstaat kan dof, scherp of branderig zijn, maar als de oorpijn daadwerkelijk verband houdt met de verkoudheid of griep, gaat het vanzelf over.

Betekent oorpijn dan ook meteen griep?

Zo makkelijk is het helaas niet. Uiteraard is het als eerst erg belangrijk om te bekijken waar jouw oorpijn vandaan kan komen. Heb je last van andere symptomen, zoals veel hoesten, niezen en een verstopte neus? Dan kan het zomaar eens een verkoudheid zijn. Heb je daar bovenop ook nog eens last van koorts? Grote kans op een flinke griep. Maar, ervaar je alleen klachten aan jouw oren? In dat geval kan het helaas zo zijn dat je last hebt van een (midden) oorontsteking. Raadpleeg je huisarts in dit geval!

Last van griep? 

Helaas, maar waar: oorpijn kan dus een (indirect) symptoom zijn van griep en duiden op besmetting met het griepvirus. Twijfel je waar je precies last van hebt? Raadpleeg een arts: dan weet je in ieder geval zeker wat je het beste kunt doen om zo snel mogelijk van jouw klachten af te komen!

Wil je als eerst op de hoogte gebracht worden of er op dit moment griep heerst in Nederland of specifiek in jouw regio? Of is er sprake van een griepepidemie? Meld je aan voor het Griepalert: zo krijg je antwoord op deze vragen.