Terug naar overzicht

Officieel een griepepidemie in Nederland

Volgens het NIVEL kwamen gemiddeld 66 op de 100.000 inwoners de afgelopen week met griepachtige klachten bij de huisarts. Bij ruim de helft werd daadwerkelijk het griepvirus gevonden. De detectie hiervan gebeurt met een keel- neusmonster tegenwoordig bekend van de coronatesten.

door Redactie

Griepepidemie van start in 2022 en gaat door in 2023

De epidemie die eind 2022 begon, houdt nog steeds aan. Dit wordt extra bevestigd door het aantal besmettingen dat ook door andere laboratoria en ziekenhuizen wordt gemeld.

Wanneer is er officieel een griepepidemie in Nederland?

Volgens het NIVEL spreken we van een griepepidemie als 58 op de 100.000 patiënten zich meldt bij de huisarts, waarvan minstens 10 procent daadwerkelijk een influenzavirus bij zich draagt.

Op Griepalert.nl lopen de meldingen van griepachtige klachten ook op

De symptomen keelpijn en hoest worden het vaakst gemeld. Hoest is een belangrijk en veelvoorkomend symptoom van besmettelijke aandoeningen zoals griep en verkoudheid, omdat virusdeeltjes in de vochtdruppeltjes die vrijkomen tijdens het hoesten kunnen worden overgedragen op anderen. Ruim 75% van de meldingen op Griepalert.nl hebben hoestklachten.

Benieuwd of hoest in jouw buurt heerst? Dat lees je hier.

Cijfers op Griepalert.nl

De cijfers van Griepalert.nl laten zien dat de meldingen vlak voor de kerstperiode begonnen op te lopen en naar verwachting blijven deze tot zeker het einde van deze maand toenemen. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om de verspreiding van het virus te beperken, zoals het regelmatig wassen van de handen en het hoesten in de elleboog. Het kan ook nuttig zijn om een griepvaccinatie te overwegen, vooral voor mensen in kwetsbare groepen zoals ouderen of mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.