Terug naar overzicht

Zomergriep, bestaat dat?

Het is bijna zomer en dat betekent genieten! En voor sommigen... zich ziek voelen. Veel mensen kunnen zomers getroffen worden door verschillende griepachtige verschijnselen, waaronder diarree, overgeven, krampen en misselijkheid. In de volksmond is dit ook wel bekend onder de toepasselijke naam "zomergriep". Maar, bestaat deze term eigenlijk wel? En, is er dan een verschil tussen een winter en een zomergriep? Dat, én wat je het best kunt doen als je bent getroffen door de zomergriep, leggen we je in dit artikel uit.

door Redactie

Wat is zomergriep?

Zomergriep is een verzamelnaam voor verschillende maag- en darmklachten waar mensen tijdens de zomermaanden last van krijgen, en is ook wel bekend als buikgriep. Er bestaat dus niet zoiets als winter- of zomergriep. Wel komt griep (Influenza) een stuk minder voor in de zomer. In tegenstelling tot de gebruikelijke griep (het Influenzavirus), dat vooral onze longen en luchtwegen aantast, wordt de zogenaamde zomergriep veroorzaakt door een infectie met parasieten, of het rota- of norovirus. 

Heb je de zomergriep te pakken? Let dan op je hygiëne.

Raak je besmet met een van deze virussen, dan kan dat voor vervelende klachten zorgen. Denk hierbij aan diarree, krampen, overgeven, vermoeidheid en slechte eetlust. Koorts komt in het geval van buikgriep niet altijd voor. Maar, let op: ondanks dat griep en zomergriep niet hetzelfde zijn, zijn beide aandoeningen wel zeer besmettelijk. 

Zorg dan ook dat je flink uitziekt voordat je je weer onder de mensen begeeft; zo voorkom je dat je anderen opzadelt met buikgriep. Let ook goed op je persoonlijke hygiëne (was je handen voldoende!) wanneer je eten bereidt of wanneer je je in het dagelijks leven onder veel mensen bevindt. Besmetting gaat namelijk ontzettend snel. Helaas, maar waar: de beste manier om van de zomergriep af te komen en anderen niet te besmetten is voldoende in bed blijven, rust nemen én veel te drinken, om uitdroging te voorkomen.

Iets verkeerds gegeten? 

De zomergriep wordt ook regelmatig verward met een voedselvergiftiging. De symptomen hiervan lijken namelijk sterk op de symptomen van buikgriep. Toch is er een verschil: zomergriep ontstaat door een virus, waar een voedselinfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, zoals Salmonella of Campylobacter. Deze boosdoeners kunnen via voedsel of onzuiver water in de maag terecht komen.

Tips bij zomergriep

Buikgriep of zomergriep, daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf! Daarom hebben we een aantal tips voor je op rij gezet, zodat je er gauw bovenop bent.

Heerst er zomergriep in 2022?

De afgelopen tijd ontvingen wij meer meldingen die lijken op zomergriep dan in 2021. In de laatste 31 dagen waren dit maar liefst 1200 meldingen, en 23% van alle meldingen geeft aan diarree symptomen te ervaren. Wil je weten of en waar er buikgriep heerst? Griepalert maakt per klacht inzichtelijk of, in dit geval buikgriep, heerst.