Terug naar overzicht

Bestaat mannengriep écht of is het aanstellerij?

De mannengriep. Een term die de meeste vrouwen gebruiken om het gedrag van hun man te beschrijven als hij zich ziek, zwak en misselijk voelt. Kuchen, puffen, overal pijn, hoge koorts en écht niet kunnen bewegen: ziek zijn lijkt vanuit het mannelijk perspectief altijd een tikje erger en ze kruipen maar al te graag in de rol van hulpeloze patiënt. Doen mannen alleen maar alsof wanneer het virus heerst, of hebben ze simpelweg écht meer last van griep- of verkoudheid symptomen dan vrouwen? Dat hebben wij voor je uitgezocht en leggen we je in dit artikel uit.

door Redactie

Wetenschappelijk onderzoek

Er was even hoop. Een in 2018 gepubliceerd onderzoek in The British Medical Journal leek te bewijzen dat de mannengriep werkelijk bestaat. Helaas bleek het tegendeel waar. Een aantal dagen na de publicatie van het onderzoek kwam de aap uit de mouw: de arts in kwestie, de Canadese arts Kyle Sue, bleek het niet helemaal bij het rechte eind te hebben. Helaas dus, voor alle mannen die al triomfantelijk “Zie je nou wel!”, tegen hun vrouw verkondigen. Sue was door het verkeerd interpreteren van zijn bronnen nét te slordig te werk gegaan om aan te tonen dat de mannengriep bestaat. Later gaf hij dan ook als commentaar aan de Volkskrant dat hij het onderzoek “niet al te serieus bedoelde”.

(Griep)klachten zijn per persoon verschillend

Om welk kwaaltje het ook gaat; vervelende klachten die bij een virus komen kijken, zullen hoe dan ook bij iedereen verschillen. Man of vrouw, jong of oud: meer factoren dan alleen het geslacht hebben hier invloed op. Zo kan dit onder andere te maken hebben met de hoogte van onze pijngrens, onze genen en ons afweersysteem. De verklaring is helaas dus niet zo gemakkelijk als een verschil in geslacht. Een onderzoek van de University of Stanford geeft wel degelijk aan dat de verschillen in hormonen (in het mannelijk en vrouwelijk lichaam) kunnen zorgen voor een beter of slechter immuunsysteem. Maar ook hier werd

De mannengriep bestaat… niet

Ondanks meerdere onderzoeken naar de zogenaamde mannengriep is er nog steeds geen wetenschappelijk bewijs. Wat ons betreft kun je er dus rustig vanuit gaan dat het bestaan van de mannengriep een fabeltje is. Geen enkel onderzoek wijst uit dat mannen consistent harder getroffen worden door de griep dan vrouwen. Daarnaast zijn geen opvallende verschillen in de aanwezigheid van griepsymptomen tussen beide geslachten. 

Wat te doen bij de mannengriep?

Wat extra zorg en liefde voor met getroffenen, kan uiteraard nooit kwaad; of de “man-flu” nu wel of niet bestaat. Griep blijft een fikse aanslag op ieders afweersysteem. Maar snel beter worden, dat is het belangrijkste. Wat je het beste kunt doen tegen griep? Zorg er onder andere voor dat de patiënt gezond eet, voldoende drinkt en rust neemt. Let daarnaast ook voldoende op jezelf en de anderen in huis: de griep kan namelijk erg besmettelijk zijn. Besteed dus voldoende aandacht aan de persoonlijke hygiëne van iedereen, zodat straks niet het hele huishouden met de (mannen)griep op bed ligt.