Griep tijdens de zwangerschap is op zijn zachtst gezegd erg vervelend. Bij veel zwangere vrouwen gaan griepklachten dan ook gepaard met zorgen om de gezondheid van hun ongeboren baby. Je leest hier alles over wat te doen, of griep kwaad kan wanneer je zwanger bent en hoe je er zo snel mogelijk weer bovenop komt.

Griep wordt veroorzaakt door het Influenzavirus en komt voornamelijk voor bij personen met een verminderde weerstand. In deze categorie vallen ook doorgaans zwangere vrouwen. De reden hiervan is dat de weerstand van een vrouw tijdens de zwangerschap kan veranderen en/of afnemen. Zelfs als je een van de gelukkigen bent die normaal gesproken gezond de winter door fietst…

Zo herken je griep

Influenza is ernstiger dan en komt sneller op dan een gewone verkoudheid. Het griepvirus kondigt zichzelf vaak in vol ornaat aan in het lichaam met een aantal vervelende griepsymptomen. Klachten zoals klamme handjes, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn zijn er een aantal van en komen voor het grootste deel overeen met de symptomen die niet-zwangeren ook ervaren. Het virus steekt over het algemeen de kop op tijdens de wintermaanden van het jaar.

Wat te doen bij griep tijdens de zwangerschap?

Het sleutelwoord in deze situatie is rust. Rust nemen en uitzieken is het enige wat je kunt doen wanneer je de griep te pakken hebt, aangezien er geen speciale medicijnen voor de griep zijn. Door uit te zieken en voldoende te rusten geef je jouw lichaam de mogelijkheid te herstellen. Een aantal dingen die tijdens het uitzieken het herstelproces kunnen verbeteren? Die zijn er gelukkig wel. Denk eraan om onder andere:

  • Genoeg (water) te drinken;
  • Wat frisse lucht in huis te laten en te zorgen voor een goede ventilatie in jouw woning;
  • Paracetamol in te nemen om de koorts te verlagen en de pijn te verlichten. Dat voelt in ieder geval al snel een stuk beter!

Mag je paracetemol tijdens je zwangerschap?

Ja, je kunt bepaalde paracetemol gebruikens als je zwanger bent. Bij het gebruik van paracetamol tijdens een zwangerschap is het belangrijk te kiezen voor een variant zonder toevoegingen. Stoffen zoals codeïne of coffeïne kunnen namelijk schadelijk zijn voor de baby. Daarnaast zijn ontstekingsremmers zoals ibuprofen, aspirine, Advil of naproxen tijdens de zwangerschap geen goed idee: ook deze kunnen gevaar vormen voor de gezondheid van jouw kindje.

Hoe lang duurt griep als je zwanger bent?

Met veel geluk ben je er met een week à twee weken van van de griep af. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en veel rust neemt, zul je geleidelijk aan veel verbetering zien in jouw gezondheid.

packshot
Trachitol bij beginnende keelpijn

Griep tijdens de zwangerschap: gevaarlijk?

In goede gezondheid is de griep doorgaans niet gevaarlijk voor moeder en baby. Dat wat kan zorgen voor gevaar tijdens griep, is een te hoge lichaamstemperatuur en daarmee dus koorts. Een lichaamstemperatuur hoger dan 38,5°C kan er namelijk voor zorgen dat weeën vroegtijdig worden opgewekt.

Daarom is het belangrijk om in dit geval zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw huisarts of behandelend gynaecoloog. Daarnaast is het belangrijk om de lichaamstemperatuur naar beneden te brengen, eventueel met paracetamol.

Griep voorkomen

Is de griep ook te voorkomen? Dat niet helemaal. Wel kunnen een hoop dingen bijdragen aan het verlagen van het risico op griep tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld:

  • Vermijd mensen die ziek zijn;
  • Houd je handen schoon; was ze regelmatig, en was ze grondig;
  • Overweeg je te laten vaccineren. Ook hiermee verklein je de kans op besmetting met het virus.

Griepprik en zwanger?

Jaarlijks is er een griepprik beschikbaar; deze is compleet veilig voor jou en jouw kind. Je laten inenten met dit vaccin is niet verplicht; de keuze is volledig aan jou. In elk stadium van de zwangerschap kun je je (gratis) laten vaccineren. Ben je net bevallen? Dan is de vaccinatie ook volledig veilig.

Last van griep?

Heb je momenteel last van griep? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.

Meer informatie voor:

Veel gestelde vragen over griep en zwangerschap


Wanneer je zwanger bent en griep krijgt is dat voor je ongeboren kind meestal ongevaarlijk. Je lichaam maakt antistoffen aan als je ziek bent. Let op: het is belangrijk dat je je temperatuur in de gaten houdt. Een temperatuur van boven de 38,5 graden kan wel gevaarlijk zijn voor je baby. Je loopt een iets hoger risico op een vroeggeboorte. Als je twijfelt neem dan contact op met de verloskundige of behandelend gynaecoloog.


Borstvoeding geven met griep is niet gevaarlijk.  Als je een virusinfectie doormaakt, zoals griep, maakt je lichaam antistoffen aan om de infectie te bestrijden. Deze antistoffen worden via je moedermelk aan je baby doorgegeven. Je kindje bouwt op deze manier aan zijn of haar immuniteit. Moedermelk bevat antibacteriële en antivirale elementen. Afhankelijk van hoe lang je borstvoeding geeft, verlaag je je baby’s kans om een verkoudheid, griep, infecties aan oren en luchtwegen, ziekte en diarree te krijgen.

Auteur
Griepalert.nl Redactie