Waar griep bij jonge, gezonde mensen gelukkig gauw over waait na een aantal dagen flink uitzieken, kunnen de ouderen onder ons het helaas zwaarder treffen. Omdat de functie van ons immuunsysteem langzaam afneemt naarmate we ouder worden, zijn personen met een leeftijd van 60 jaar of ouder meer vatbaar voor het griepvirus. Maar ook wanneer er al sprake is van een medische aandoening, zoals een hartproblemen of een (chronische) ziekte, bevind je je in de risicogroep en heb je meer kans om de griep te pakken te krijgen. 

Het griepvirus (veroorzaakt door het Influenzavirus) is ontzettend besmettelijk, dus alert zijn is op z’n zachtst gezegd van belang. Vooral in de winter worden mensen snel besmet tijdens een griepepidemie. Wanneer je op leeftijd bent en de griep krijgt, is het zaak om de griepsymptomen goed te behandelen, om zo het risico op verdere complicaties zoals een longontsteking te verkleinen. Hoe? Dat leggen we je uit!

Symptomen van griep bij ouderen

Veel mensen verwarren een verkoudheid nog wel eens met de griep. Maar waar het bij een onschuldige verkoudheid blijft bij klachten zoals een snotneus, veel hoesten en een zere keel, gaat de griep een stapje verder. Influenza komt al snel opzetten en binnen een paar uur kunnen ouderen, net als kinderen en volwassenen, last krijgen van een aantal vervelende symptomen, waaronder:

  • Vermoeidheid, lusteloosheid;
  • Koorts;
  • Droge hoest;
  • Spierpijn;
  • Hoofdpijn, keelpijn;
  • Zweten, koude rillingen.

Wat te doen bij griep bij ouderen?

Helaas zijn er geen speciale medicijnen die de griep als sneeuw voor de zon kunnen laten verdwijnen. Dit omdat de griep een virus is. Kortom: uitzieken en veel rust nemen is dus erg belangrijk wanneer er sprake is van griep en daarbij ook het enige medicijn! 

Let op: heb je last van een chronische ziekte of een longaandoening en ben je ouder dan 60 jaar? Neem dan, bij het vermoeden van griep, onmiddellijk contact op met de huisarts.

Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen de klachten te verzachten en kunnen bijdragen aan het herstelproces. Bijvoorbeeld: 

  • Voldoende vocht innemen: het drinken van thee en water is dus erg belangrijk. Maar ook een glas sinaasappelsap kan geen kwaad! Uitdroging kan namelijk nog wel eens een risico zijn tijdens de griep;
  • Zorg voor veel frisse lucht binnen; zet gerust een raampje open en tocht de woning eens even goed door;
  • Het innemen van een paracetamol in te nemen om eventuele koorts te verlagen en de vervelende pijn te verlichten. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter!

De griepprik

Voorkomen gaat helaas niet, maar gelukkig is er wel een manier om het risico op griep te verlagen. Jaarlijks is er in Nederland namelijk een griepprik beschikbaar. Deze is gratis voor ouderen vanaf 60 jaar. Ook is de vaccinatie beschikbaar voor mensen die zich in de risicogroep bevinden, zoals zwangeren, (ernstig) zieke mensen, of personen met een lagere weerstand door bijvoorbeeld inname van bepaalde medicatie.

Wel is het zo dat deze prik geen garantie is om zonder griep de winter door te komen. De griepprik wordt namelijk gemaakt van een griepvirus, zodat het lichaam zelf antistoffen gaat aanmaken. Omdat er veel verschillende virussen zijn, kan het zomaar zijn dat je besmet raakt met een van de andere varianten en – vervelend, maar waar – toch ziek wordt. Ook kan de griepprik minder goed werken bij een afweersysteem dat van nature minder goed werkt. 

Toch een griep te pakken terwijl je de griepprik hebt gehad? Een lichtpuntje: de klachten zijn dan vaak een stuk minder heftig en ook het verloop is een stuk sneller. Daarnaast zorgt de griepprik ervoor dat de kans op complicaties aanzienlijk afneemt.

Kortom: de griepprik verlaagt het risico, maar neemt het helaas niet helemaal weg. Toch is het in veel gevallen de gok waard: vooral wanneer iemand al last heeft van een chronische ziekte en/of medicijnen gebruikt die de weerstand kunnen aantasten.

Hoe lang duurt griep bij ouderen?

Gelukkig verdwijnen de vervelende klachten vaak binnen een week tot ongeveer drie weken. Zo’n virus kan namelijk best wat impact op een lichaam hebben! Blijft de griep aanhouden en is er ook sprake van langdurige koorts bij ouderen? Neem dan ook onmiddellijk contact op met een arts. Ook wanneer er sprake is van benauwdheid, kortademigheid of problemen met ademhalen, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

packshot
Trachitol bij beginnende keelpijn

Is griep bij ouderen gevaarlijk?

Griep kan inderdaad een gevaar vormen voor ouderen. Bijvoorbeeld in het geval van andere aandoeningen aan het hart, de longen of nieren en/of een verlaagde weerstand. Ook kan besmetting met het griepvirus ervoor zorgen dat er complicaties optreden in de luchtwegen, zoals een longontsteking. De longen zijn dan extra gevoelig en tastbaar voor bacteriën. Trek dus direct aan de bel wanneer je een griep vermoedt bij een leeftijd vanaf 60 jaar.

Meer informatie voor:

Auteur
Griepalert.nl Redactie