Het griepvirus is al vervelend genoeg wanneer je er zelf last van hebt, maar helaas kunnen de allerkleinsten onder ons er ook last van krijgen. De griep, ook wel Influenza genoemd, is zeer besmettelijk en kan dus ook met de gezondheid van jouw baby aan de haal gaan.
Waar de griep over het algemeen onschuldig is bij (jonge) kinderen, is dat bij baby’s net even anders: daar kan nog wel een risico bij ontstaan. Baby’s hebben namelijk tijdens de griep meer kans op het ontwikkelen van andere vervelende aandoeningen aan de luchtwegen, zoals een longontsteking.
Genoeg reden om extra alert te zijn dus! Je leest hier wat je het best kunt doen wanneer jouw baby de griep te pakken heeft en in welke gevallen het advies van een huisarts of dokter van belang is.
Zo herken je griep bij een baby
De meeste symptomen van griep zijn algemeen bekend en veel ervan komen overeen met een verkoudheid. Denk hierbij aan vermoeidheid, hangerigheid, hoofdpijn en koude rillingen. Maar waar de griep met stipt op één aan te herkennen is, is (hoge) koorts.
Omdat baby’s niet gemakkelijk kunnen aangeven waar ze last van hebben, kan het nog best een opgave zijn om de griepsymptomen te herkennen. Maar vaak zegt de combinatie veel huilen, hangerigheid en koorts al genoeg. Daarnaast kunnen de volgende verschijnselen ook de kop op steken:
- Minder eetlust;
- Snotterigheid;
- Niezen;
- Droog hoesten;
- Overgeven.
Net als bij volwassenen, ontwikkelen de symptomen van griep zich snel bij een baby. Houd je kind goed in de gaten en meet regelmatig de lichaamstemperatuur. Dit kan het beste via de anus voor het meest precieze resultaat.
Een baby met griep: wat te doen?
Zoals eerder genoemd is griep erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om er ook voor te zorgen dat jij als ouder, niet besmet raakt. Zorg dus voor voldoende hygiëne, was de handjes van jouw baby goed, maar ook die van jezelf om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Voor een virusinfectie als de griep bestaan helaas geen speciale medicijnen of antibiotica. Uitzieken en de baby veel rust gunnen is in het geval van een griep dus het belangrijkste, maar ook het enige wat je kunt doen.
De vervelende griepsymptomen kunnen wel worden verlicht. We hebben daarvoor een aantal tips voor je op rij gezet:
- Zorg dat er in huis voldoende wordt geventileerd en het niet te warm is;
- Geef het kleintje voldoende te drinken om mogelijke uitdroging te voorkomen;
- Laat de baby voldoende slapen;
- Kleed de baby niet te warm aan en dek hem of haar ook niet teveel toe tijdens een griepje. Het lichaam moet een hoop warmte kwijt en veel lagen stof en kleding kunnen juist voor het tegenovergestelde zorgen;
- Om de pijn te verminderen, kun je jouw kindje een zetpil geven. Lees voor gebruik goed de bijsluiter. Naast een zetpil kun je eventueel een hoestdrankje voor baby’s kopen om keelpijn en een droge keel te verminderen. Ook daarvoor geldt: lees goed de bijsluiter en raadpleeg bij twijfels altijd even de huisarts.
- Tot slot kan je een neuspeertje gebruiken; dit kan eventueel helpen om de neus van jouw baby vrij te maken, zodat hij of zij gemakkelijker kan ademen.
Hoe lang duurt griep bij baby’s?
Binnen een week zullen de griepsymptomen, net als bij kinderen, vanzelf verdwijnen. Het kan wel eventjes duren voordat jouw baby weer helemaal beter is. Hij of zij kan dus nog wat slaperig zijn gedurende de dagen erna. Dat is ook niet zo gek; een griepvirus geeft zo’n klein lichaam heel wat te verduren!
Is griep bij een baby gevaarlijk?
In de meeste gevallen is griep niet gevaarlijk bij een baby. Wel loopt een baby meer risico dan een kind: dit heeft te maken met het immuunsysteem wat zich nog aan het ontwikkelen is. Daarom kan een griep soms opgevolgd worden door een longontsteking of amandelontsteking.
Zijn de volgende dingen van toepassing op jouw kleintje? Dan is het verstandig om (direct) aan de bel te trekken bij de huisarts.
- De (pasgeboren) baby is jonger dan 3 maanden en heeft een temperatuur hoger dan 39 graden;
- De koorts houdt aan, langer dan 3 dagen;
- Het kind wil niet drinken;
- De huidskleur verandert;
- De baby krijgt een koortsstuip;
- De baby geeft een benauwde indruk en heeft ademhalingsproblemen;
- De baby is moeilijk wakker te krijgen, of erg suf;
- Het kindje heeft diarree en/of geeft over.
Ook wanneer je twijfelt of je zorgen maakt, neem dan contact op met de huisarts.
Last van griep?
Heeft jouw baby momenteel last van griep? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.