Wat is griep?

Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke ziekte en komt meestal voor in de maanden met een ‘R’ (van september tot en met maart). Met een piek in het begin van het jaar. Het griepvirus is elk jaar weer anders van aard waardoor je ook elk jaar weer besmet kan worden. De klachten zijn koorts, rillingen, spierpijn, hoesten en het gevoel van ‘doodziek’ zijn.

Waardoor krijg je griep?

Griep krijg je doordat je besmet wordt met het influenzavirus. Dit gebeurt doordat een ziek persoon hoest, niest of praat. Hierbij komen kleine druppeltjes met het virus vrij welke zich door de lucht verspreiden. Adem je deze druppeltjes in dan kun je besmet worden. Het griepvirus kan zich ook verspreiden via voorwerpen en handen. Helaas komt er niemand onderuit want iedereen kan griep krijgen. Eén geluk: je hoeft niet per definitie ziek te worden wanneer je besmet bent. Maar de kans op besmetting wordt groter naarmate mensen dichter op elkaar leven en werken.

Vaak verwart men een verkoudheid met griep. Mensen zeggen griep te hebben wanner zij verkouden zijn en/of last van hoest hebben. Een verkoudheid wordt echter door een ander virus dan het griepvirus veroorzaakt.

Ongeveer 1 op de 10 mensen per jaar krijgt de griep

Waaruit bestaat de griep 2019

Type A: veelal verantwoordelijk voor de grote epidemieën
Type B: veroorzaakt kleinere epidemieën
Type C: is minder algemeen en veroorzaakt maar enkele en lichte verschijnselen
Buikgriep: is geen griepvirus en heeft een andere oorzaak

Of je nu besmet bent met een type A of een type C je kunt je er erg beroerd door voelen. De griep samenstelling verandert elk jaar en blijft constant veranderen. Daarom word je nooit helemaal immuun voor de griep. Op griepalert.nl zie je waar de griep van 2019 in jouw omgeving uit bestaat.

packshot
Trachitol bij beginnende keelpijn

Waarvan heb je last wanneer je griep hebt?

Symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn maar in veel gevallen kun je de volgende klachten ervaren:

  • Koorts en koude rillingen
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Hoesten

Kortom, je voelt je doodziek.

Griep is een virusinfectie van de luchtwegen

Wat kun je zelf doen?

Heb je griep dan ben je enkele dagen tot een week uit de running. Daarna kan het nog een paar weken duren totdat je weer helemaal fit bent. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet op wilt wachten. Gelukkig kun je zelf meteen aan de slag met onze ‘do it yourself’ tips. Daarnaast vind je bij de apotheek, drogist en in de supermarkt veel zelfzorggeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn en die kunnen helpen jouw griepklachten te verlichten. Denk aan paracetamol of een homeopathisch geneesmiddel. Vraag advies aan jouw drogist voor de oplossing die het beste bij jou past.

Auteur
Anton Griep influenzaer