Heb je ‘een brok in je keel’ dat vast blijft zitten, hoe hard je ook hoest? Of hoest je het slijm los, maar komt daar gewoon weer nieuw slijm voor terug? In beide gevallen ben je getroffen door slijmhoest, helaas. Maar wees niet bang. Wij vertellen je er alles over; de oorzaken, symptomen, het verloop ervan, dat wat je eraan kunt doen en wat de hoeststatus in Nederland is.

Wat is slijmhoest?

Slijmhoest is een vorm van hoesten waarbij het slijm in je keel door een hoestbui naar boven komt. Deze vorm van hoesten wordt ook wel vastzittende hoest genoemd. Om het wat beter uit te leggen, zoomen we eerst in op de soorten hoest.

Grofweg zijn er 2 soorten hoest; slijmhoest en kriebelhoest. Hoesten is de manier waarop je lichaam je luchtwegen schoon probeert te maken. Waar kriebelhoest niet-productief is, aangezien er wel hoestprikkels zijn maar geen slijm om af te voeren, is een slijmhoest dat wel. Er zit immers slijm in je keel, dat ziekteverwekkers kan bevatten. Het komt bij een hoestbui naar boven, of blijft tijdelijk vastzitten in je longen waardoor het ophoesten minder eenvoudig wordt.

De oorzaak van slijm ophoesten

In gezonde toestand maakt jouw lichaam per dag zo’n liter slijm aan als beschermlaag voor de binnenkant van je neus en keel, longen en het maag-darmkanaal. Die productie, daar merk je niets van, want het grootste deel gaat meteen richting de keel en maag. Maar door een verkoudheid, allergie of andere ‘binnendringer’ gaat je lichaam extra slijm afscheiden. En omdat je dat extra slijm niet goed kwijt kunt, blijft het in de bovenste luchtwegen hangen en wordt het langzaam dikker.

De oorzaak van slijmhoest is vaak een verkoudheids- of griepvirus, maar kan ook het gevolg zijn van een luchtwegaandoening of een long- of keelontsteking. Zo’n vastzittende hoest is ontzettend vervelend, maar het is op zich wel een goed teken; je lijf is hard tegen ziekteverwekkers en andere binnendringers aan het knokken. Heb dus vooral een beetje geduld.

Het verloop van slijmhoest

De ene slijmhoest is de andere niet; hoe snel jij er weer vanaf bent, hangt samen met de oorzaak. Ligt er een virus aan ten grondslag, dan is deze vorm van hoest een symptoom van verkoudheid of griep. Zijn de slijmvliezen ontstoken geraakt door allergie, rook of astma bijvoorbeeld, dan ontwikkelt de hoest zich mogelijk anders. Heb je last van slijmhoest, dan hoort de hoest over het algemeen binnen een aantal weken op z’n retour te zijn.

packshot
Prospan effectief bij elke hoest

Tips bij hoesten met slijm

Slijm mag dan een beschermend lichaamsmechanisme zijn, het kan ook voor flink wat overlast zorgen. Het is dan ook zaak om het overtollige slijm te verwijderen, nog voordat het dik wordt. Wij geven een paar tips om het weg te krijgen:

  • Probeer je hoest niet te onderdrukken; het slijm – inclusief ‘binnendringers’ – moet je lichaam uit.
  • Drink voldoende water of andere vloeistoffen.
  • Gorgel met zout water; zout werkt ontsmettend.
  • Eet zaken als knoflook, kippensoep, kurkuma en cayennepeper; ze helpen (volgens grootmoeders recept) het slijm te verminderen.
  • Let op met onder meer zoete zuivelproducten; ze kunnen juist meer slijm veroorzaken.
  • Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht.

Langdurig last van hoesten met slijm?

Heb jij al langere tijd last van een aanhoudende hoest waarbij slijm vastzit en lijkt die maar niet minder te worden? Het kan om een symptoom van keel-, long- of bijholteontsteking gaan. Ga in zo’n geval naar je huisarts en laat je adviseren.

Hoest je bloed op of ben je erg benauwd? Ook dan is het raadzaam om een bezoek aan je huisarts te brengen.

Last van slijmhoest?

Heb je momenteel last van slijmhoest? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.

Wat is de hoeststatus in Nederland?

Lees hiernaast hoeveel meldingen van hoest er zijn in Nederland.

Wil je op de hoogte blijven van de hoeststatus in Nederland of specifiek in jouw regio? Meld je dan aan voor het griepalert. Zo ben je altijd als allereerste op de hoogte.

Auteur
Griepalert.nl Redactie