Terug naar overzicht

Officiële Griepepidemie in Nederland

Dat er al een flinke tijd griep in Nederland heerst moge duidelijk zijn. Griepalert.nl kondigde eerder al eens code rood af. Vanaf vandaag is er een officiële griepepidemie in Nederland.

door Redactie

Griepepidemie in Nederland

Men spreekt van een epidemie als twee achtereenvolgende weken meer dan 58 op de 100.000 inwoners bij de huisarts met griepachtige symptomen komen. Dit wordt vastgesteld door het Nivel. Zij maken gebruik van verschillende peilstations in Nederland die deze gegevens aanleveren.

Hoe lang de epidemie gaat aanhouden is niet te zeggen. Gemiddeld duurt de griep 13 weken. De huidige griepepidemie is relatief laat, normaal gesproken begint deze al in de periode december/ januari.

Griepalert.nl vertoont code oranje

Op dit moment visualiseert Griepalert.nl code oranje. Deze code staat voor het in acht nemen van extra hygiënische maatregelen. De meldingen van griep stromen sinds eind december flink binnen waardoor begin januari zelfs een code rood in heel Nederland werd afgekondigd.

Op dit moment zijn er geen gebieden aan te duiden waar meer griep heerst dan gemiddeld in Nederland. Het voorspellingsmodel voorziet een kleine toename in het aantal meldingen.

UPDATE 13/02: Er is een duidelijke streep van griepmeldingen lopend van noord- naar midden Nederland zichtbaar.

De meeste meldingen van griep omvatten de symptomen van: keelpijn, hoest en koorts.

Deze browser ondersteund deze video niet.

Carnaval komt eraan!

Afgelopen jaar veroorzaakte de carnavalsperiode in regio Noord-Brabant en Limburg een enorme opleving van griepmeldingen. Of dat dit jaar weer het geval gaat zijn? Wil je op de hoogte blijven van de griep in Nederland of specifiek in jouw regio? Meld je dan aan voor een ALERT! op Griepalert.nl