Terug naar overzicht

Hoe heftig wordt de griep in de winter van 2021-2022?

Het aantal meldingen van griep en verkoudheidsklachten nemen toe. Voor het eerst zien we dat het aantal meldingen op Griepalert.nl toeneemt maar het aantal COVID besmetting gelijk blijft of zelfs daalt.

door Redactie

Dat duidt op circulatie van “reguliere” verkoudheidsvirussen. Er wordt dan ook gespeculeerd over een winter vol griep en verkoudheid. Door de maatschappelijke onthouding van nauw contact zoals, anderhalve meter afstand, is onze groepsimmuniteit ten opzichte van deze virussen vermindert en dat maakt ons vatbaarder.

Of griep daadwerkelijk dit jaar haar rentree maakt is niet te voorspellen. Bij griepepidemieën in jaren voorafgaand aan de coronapandemie, circuleerde het influenzavirus eerst in het zuidelijke halfrond. Daarna kwam het tijdens onze winter naar Europa.

Op dit moment is er nauwelijks incidentie van influenza in deze gebieden en is de reisbeweging tussen de continenten ook sterk afgenomen. Wel zien we sinds ruim een jaar de eerste influenzavirussen opduiken in delen van Europa.

Wat kunnen we deze herfst verwachten?

De meeste griepsymptomen die heersen op dit moment zijn een loopneus en milde- keelklachten. Dit duidt op een infectie van de bovenste luchtwegen, gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Wanneer de temperatuur buiten daalt en de verwarming binnen omhoog gaat zullen ook de besmettingen oplopen.

Infecties aan de lagere luchtwegen zullen vaker voorkomen. Hierbij kun je denken aan symptomen zoals hoest(en), koorts en algehele malaise.

De relatie tussen temperatuur en het aantal besmettingen is tweeledig. Wanneer het buiten kouder wordt komen mensen binnen dichter op elkaar en wordt er minder geventileerd. Hierdoor verspreiden virussen zich makkelijker van mens-tot-mens. Ook is de verwarmde lucht vaak droog waardoor de slijmvliezen in keel en neus uitdrogen en vatbaarder zijn voor luchtweginfecties.