Terug naar overzicht

Griep als een olievlek over Nederland

Het nieuwe jaar begon met een flinke opleving van de griep in Nederland. Vanuit het noorden rukte de griep op richting midden Nederland. Deze ontwikkeling neemt langzaam af. Alleen het uiterste noorden van Nederland bevindt zich nog in code rood.

door Griepalert.nl

Olievlek over Nederland

Afgelopen week werd in de noordelijke provincies code rood afgekondigd. Deze griepmeldingen verspreidde zich langzaam richting zuidelijk Nederland. 

Ook voor ons is dit uniek. We zagen dit eens eerder na de carnavalsperiode in het zuiden van Nederland waarna vanuit deze provincies de griep zich richting midden Nederland verspreidde” – Griepalert.nl

Volgens het voorspellingsmodel zal de griep aanhouden en qua intensiteit toenemen. De afgelopen dagen komen steeds meer meldingen binnen. Ondanks de toenemende intensiteit is een groot deel van Nederland terug naar code oranje. Hoest blijft met 67% het vaakst voorkomende symptoom van de griep in Nederland.

Stilte voor de storm

De verspreiding van griep neemt gematigd toe. In steeds meer postcodegebieden wordt melding gemaakt van griep. Ook is er een absolute toename in het aantal meldingen. De clustering van specifieke postcodegebieden lijkt minder en de griep verspreidt zich “breder” over geheel Nederland.

Dat de griep in Nederland uiteindelijk zal toenemen naar code rood is niet geheel ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar. Om op de hoogte te blijven van code rood kan men zich abonneren op de zogenaamde ALERT! Waar men per mail wordt bericht zodra de griepcode rood zich aandient in de directe omgeving van de geabonneerde.

Deze browser ondersteund deze video niet.

Tip van Anton Griep

Korte update over verkoudheid. Je kunt beter hoesten dan niezen. Anton vertelt je er alles over. Als je niest slinger je 40.000 luchtdruppeltjes de lucht in. Wanneer je hoest zijn dit er maar 3.000. Dus als je kunt kiezen: beter hoesten in plaats van niezen.