Terug naar overzicht

Soorten virussen

We kennen virussen vooral van de griep en verkoudheid. Maar ook buikgriep en koortslip zijn virussen. Er zijn verschillende soorten virussen die elk hun eigen werking en mate van besmettelijkheid hebben.

door Redactie

We kennen virussen vooral van de griep en verkoudheid. Maar ook buikgriep en koortslip zijn virussen. Er zijn verschillende soorten virussen die elk hun eigen werking en mate van besmettelijkheid hebben. Onderstaand verschillende veelvoorkomende virussen;

Norovirus

Wat is het norovirus?

Het norovirus is virus dat een maagdarminfectie veroorzaakt. Er zijn verschillende norovirussen. Het meest voorkomende norovirus is wat wij in de volksmond buikgriep noemen. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlands de buikgriep, waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.

Symptomen van Norovirus

Hoe ontstaat het norvirus?

Het virus zit voornamelijk in braaksel en ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt. Ook via speekseldruppeltjes kan het virus worden overgedragen.

Hoe lang duurt het norovirus?

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is een heftig virus maar gaat vaak snel voorbij. Na 2 dagen zijn de klachten meestal minder. Algemeen zijn na 4 dagen de klachten over en komt de trek in eten terug. Bij kinderen en 70-plussers kan dit heftiger verlopen.

Is het norovirus besmettelijk?

Ja, het norovirus is erg besmettelijk. Ook nadat je geen klachten meer hebt van het virus, ben je nog 3 dagen besmettelijk.

Norovirus behandeling

Er zijn geen inentingen of medicijnen om het virus te voorkomen. Na het herstel ben je zeker 3 maanden beschermd tegen hetzelfde soort norovirus. Advies is om voldoende vocht binnen te krijgen, kleine hoeveelheden te eten en om te eten waar je op dat moment zin in hebt.

HPV – humaan papillomavirus

Wat is HPV?

Het HPV virus (humaan papillomavirus) is een SOA die veel voorkomt in Nederland. De meeste mensen zijn drager van het virus maar meestal is HPV ongevaarlijk. De verschillende HPV –types worden genummerd. 12 types worden als hoog risico type (kankerverwekkend) bestempeld. Sommige soorten kunnen zorgen voor baarmoederhalskanker bij vrouwen, peniskanker bij mannen, anuskanker of keelkanker. In de meeste gevallen ruimt je lichaam het virus binnen 2 jaar zichzelf op.

Hoe kun je HPV krijgen?

HPV wordt overgedragen door seksueel contact, veilig of onveilig. Het kan ook overgedragen worden via handen en vingers. Van het virus zelf merk je vaak niks. Als het virus heeft geleid tot voorstadia van baarmoederhalskanker kan je klachten krijgen zoals bloedingen tijdens of vlak na de seks.

HPV symptomen

Meestal merk je er niets van als je besmet bent met het HPV virus. De meeste HPV infecties verdwijnen vanzelf en worden door het immuunsysteem onderdrukt en opgeruimd. In sommige gevallen blijft het HPV virus langer aanwezig in je lichaam, en kan dat voor klachten zorgen. Mogelijke klachten zijn bloedingen tijdens of na seksueel contact en pijn of branderig gevoel in de vagina.

HPV natuurlijk genezen

In werkelijkheid is er geen specifieke behandeling die HPV helemaal uit je lichaam krijgt, er zijn echter wel een aantal “natuurlijke remedies” die kunnen voorkomen dat je ermee besmet raakt. Dit zijn knoflook, tea tree olie, castorolie, honing en propolis en vruchtensap.

HPV vaccinatie

Sinds 2009 kunnen meisjes van 12/13 jaar zich (gratis) laten vaccineren tegen HPV. Ook jongens kunnen zich laten vaccineren, dit kan via de huisarts en is niet gratis. Vanaf 2021 krijgen ook jongens de HPV-vaccinatie gratis aangeboden. Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar eens in de 5 jaar uitgenodigd om deel te namen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Hoeveel mensen hebben HPV?

Infecties van HPV komen veel voor. Zo’n 80-90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV.

Coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus, officieel het SARS-CoV-2 virus, veroorzaakt de ziekte COVID-19. Dit virus veroorzaakte in 2020-2021 een pandemie. Veel voorkomede klachten zijn hoesten, koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak en verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en keelpijn.

Voor alle informatie of informatie rondom maatregelen verwijzen we je door naar de website van het RIVM.

Influenzavirus

Influenza, ook wel griep genoemd, is een besmettelijke ziekte. Dit virus zit in de neus, keel en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Influenza komt in Nederland vaak voor, meestal tijdens de wintermaanden.

Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Bij influenza kan je de volgende klachten krijgen:

Behandeling van het influenzavirus is normaliter niet nodig. De ziekte geneest vaak zonder medicijnen.

Herpesvirus

Herpesvirus is een verzamelnaam voor enkele huidaandoeningen die door het herpes simplex virus worden veroorzaakt. Een bekende variant van herpes is een koortslip. Er zijn twee typen herpes simplex virus. Een koortslip wordt meestal veroorzaak door herpes typ 1. Type 2 veroorzaakt meestal herpes genitalis, een SOA.

Herpes is een van de meest voorkomende virussen bij de mens. In Nederland is 50% tot 70% van de inwoners drager van het virus.

Klachten herpesvirus

Bij een primaire infectie (eerste infectie) kunnen er andere klachten zijn dan bij een terugkerende infectie. Herpes uit zich meestal in een ontsteking van het tandvlees, de tong, het wangslijmvlies, of de lippen of neus. Het herpes virus kan bij mensen met verminderde afweer en bij pasgeborenen leiden tot een zeer ernstig ziektebeeld met uitbereiding van de infectie naar de hersenen.

In een vroeg stadium van de primaire besmetting dringt het virus het lichaam binnen. Het bijzondere aan dit virus is dat het daarna levenslang aanwezig blijft in je lichaam en niet te doden is met een behandeling. Onder omstandigheden waarbij de afweer minder is of door veel zonlicht, kan het virus geactiveerd worden. Een terugkerende infectie kenmerkt zich door kleine, pijnlijke en branderige blaasjes.

Behandeling koortslip

Er bestaan geen behandelingen die het herpesvirus kunnen doden en daarmee de aandoening kunnen genezen. Er zijn wel geneesmiddelen die de vermeerdering van het virus kunnen remmen.

In principe is er bij een koortslip geen behandeling nodig. Deze zal vanzelf weggaan. Voor koortslip kan een antivirale crème gebruikt worden om dit te versnellen. In bepaalde gevallen, zoals bij mensen met een verminderde afweer en bij uitgebreide infecties wordt wel kortdurend behandeld met medicijnen.

Varicellazostervirus

Het varicellazostervirus kan waterpokken en gordelroos veroorzaken. Het is een huidziekte die gepaard gaat met roodheid n vocht gevulde blaasjes.  Na het doormaken van waterpokken, wat meestal op jonge leeftijd al gebeurd, blijft het virus in je lichaam achter zonder actief te zijn. Op latere leeftijd kan het virus weer opspelen en gordelroos veroorzaken.

Symptomen van varicellazostervirus

De eerste symptomen van varicella zoster zijn:

Behandeling varicellazoster virus

Om hevige pijn te voorkomen is het het beste om zo snel mogelijk met antivirale medicatie te beginnen. Daarnaast bestaat de behandeling uit pijnbestrijding. Varicellazostervirus kan ook voorkomen in of rondom het oog. Dit kan behandeld worden met oogdruppels, oogzalf, tabletten of in ernstig geval infuus.