Terug naar overzicht

Hoe gaat de griep in december?

Het aantal griepmeldingen blijven van dag tot dag toenemen. In de afgelopen 31 dagen werd bijna 10.000 keer melding van griep gemaakt. Waarvan 3000 meldingen in de afgelopen zeven dagen. Ook de kaart van Griepalert.nl voorspelt dat de meldingen blijven toenemen.

door Redactie

Hoesten symptoom nummer één

Op moment van schrijven geeft ruim 56% van alle griepmeldingen aan hoest symptomen te ervaren. Samen met keelpijn zijn dit de twee symptomen die steevast gemeld worden met ‘de griep’ in Nederland.

Tip van de redactie: Kun je ’s nachts niet slapen van de kriebel in je keel? Zet een raam op een kiertje. De frisse lucht verdrijft de droge lucht met stofdeeltjes en vermindert de kriebel in je keel. Nog meer tips: alles over hoesten.

Heerst er al griep in December?

De griepkaart visualiseert de meldingen van griep in Nederland. De kaart slaat steeds paarser uit wat betekent dat er meer en meer melding van griep wordt gemaakt. Tot op heden verblijft Nederland nog steeds in griepcode groen. Maar we voorspellen voor het einde van het jaar: code oranje.

Wat is griepcode oranje?

Griepcode oranje staat voor een behoorlijk aantal griepmeldingen tot de epidemische grens. Dat wil zeggen dat er écht heel wat Nederlanders in de lappenmand zijn beland maar er nog geen griepepidemie van kracht is.

Tijdens code oranje adviseren we: extra goed je handen te wassen, in je elleboog te hoesten en wellicht onnodig (direct-) contact met mensen te vermijden. Hierbij kun je denken aan handen schudden of iemand omhelzen.