Terug naar overzicht

Griepmeldingen schommelen

Het aantal meldingen van griepachtige symptomen schommelt van week tot week, waarbij klachten zoals hoofdpijn en spierpijn het meest voorkomen in de meldingen.

door Redactie

Veel minder meldingen dan andere jaren

Waar ruim twee jaar geleden de meldingen eens zo hoog waren zijn deze nu historisch laag, zeker voor de tijd van het jaar. Normaliter begint de “Nederlandse Griepepidemie” nu haar piek te bereiken.Een mogelijke verklaring voor het afgenomen aantal meldingen is de (Corona) Omikron variant die veel besmettingen tot gevolg heeft. Bij klachten laat men zich testen en maakt minder snel melding van griepachtige symptomen op Griepalert.nl waardoor het aantal meldingen laag is.

Wat de coronamaatregelen voor invloed hebben op andere infectieziektes zal de toekomst uitwijzen. Op griepalert.nl schreven we eerder over de mogelijke effecten op bijvoorbeeld de griep verspreiding.

Zijn we ons anders gaan gedragen?

De maatregelen om de verspreiding van Corona te minimaliseren zijn erop gericht om contact met anderen te beperken en zo besmetting te voorkomen. Op griepalert.nl geven we je een overzicht van “wat doen Nederlanders als ze griep hebben”
We stellen bezoekers die aangeven last te hebben van griepachtige symptomen de volgende vragen:

  1. Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?
  2. Heb je in de afgelopen 7 dagen een huisarts bezocht voor je griepsymptomen?
  3. Heb je je in de afgelopen 7 dagen ziekgemeld?
  4. Heb je in de afgelopen 7 dagen een zelfzorggeneesmiddel tegen je griep(symptomen) gekocht?

De antwoorden op deze vragen lees je op de overzichtspagina van Griepalert.nl