Terug naar overzicht

Griepepidemie in Nederland zet door, maar verloopt minder heftig dan afgelopen jaren

Nadat afgelopen week een officiële griepepidemie werd afgekondigd, blijkt deze week duidelijk te worden dat deze doorzet, al is het op een minder heftig niveau dan de afgelopen jaren. Griepalert.nl maakte al eerder melding van code rood.

door Griepalert.nl

Griepepidemie in Nederland

Men spreekt van een epidemie als twee achtereenvolgende weken meer dan 58 op de 100.000 inwoners bij de huisarts met griepachtige symptomen komen. Dit wordt vastgesteld door het Nivel. Zij maken gebruik van verschillende peilstations in Nederland die deze gegevens aanleveren.

Hoe lang de epidemie gaat aanhouden is niet te zeggen. Gemiddeld duurt de griep 13 weken. De huidige griepepidemie is relatief laat, normaal gesproken begint deze al in de periode december/ januari.

Griepalert.nl geeft nog steeds code oranje

Volgens Griepalert.nl is code oranje nog steeds van kracht. Dit betekent dat het advies nog steeds is om extra hygiënische maatregelen in acht te nemen om te voorkomen dat men anderen besmet. De meldingen van griep stromen sinds eind december flink binnen waardoor begin januari zelfs een code rood in heel Nederland werd afgekondigd.

Op dit moment zijn er enkele gebieden aan te duiden waar meer griep heerst dan gemiddeld in Nederland. Het voorspellingsmodel voorziet een kleine toename in het aantal meldingen.

De meeste meldingen van griep omvatten nog steeds de symptomen van: keelpijn, hoestkoorts en neusverkoudheid.

Carnaval komt eraan!

Het aanstaande weekend barst het carnaval weer los in het zuiden van het land.  Afgelopen jaar veroorzaakte deze periode in de regio’s Noord-Brabant en Limburg een enorme opleving van griepmeldingen. Of dat dit jaar weer het geval gaat zijn?

Wil je op de hoogte blijven van de griep in Nederland of specifiek in jouw regio? Meld je dan aan voor een ALERT! op Griepalert.nl