Terug naar overzicht

Griepepidemie in 2020 is terug

Volgens onderzoeksinstituut NIVEL is er sprake van een ongewoon verloop van de griepepidemie. Waar de griep tot twee weken geleden leek af te nemen is er ten tijde van het coronavirus een opleving zo lijkt van het griepvirus. Daarbij wordt een kanttekening gemaakt dat de stijging van mensen met griepklachten ongetwijfeld met de onrust omtrent het nieuwe coronavirus te maken heeft.

door Redactie

Griepalert.nl ziet minder klachten

Het aantal meldingen bij Griepalert.nl neemt al geruime tijd af. Ook deze week wordt er minder melding van griep gemaakt. Waar in februari nog 10.000 meldingen per week binnenkwamen, zijn het er nu slechts 2.200 per week.

Ook het aantal meldingen van hoest neemt af evenals die van koorts. De symptomen keelpijn en een loopneus worden daarentegen nu vaker aangemerkt.

Maatregelen in Nederland

Na een melding op Griepalert.nl vraagt het platform naar achtergrondinformatie over de desbetreffende melding. Op de vraag: “Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?”, gaf in februari 64,5% aan toch het huis te hebben verlaten.

Sinds de geldende maatregelen met betrekking tot het coronavirus loopt dat percentage terug en zien we tot dusver een gemiddelde daling van 1.8%, naar verwachting gaat dit nog verder teruglopen.

Ben je ondanks de griep in de afgelopen 3 dagen toch het huis uit geweest?

Griepvirus en coronavirus in Nederland

We beschreven al eerder de overeenkomsten en verschillen van de virussen. En vroegen expert Dr. van Vosse om antwoord te geven om veel gestelde vragen zoals wat de verschillen zijn tussen griep en het coronavirus. De symptomen van griep en het coronavirus lijken wel erg op elkaar. Zo komen koorts, hoest en keelpijn in beide gevallen als symptomatische kenmerken voor.