Terug naar overzicht

De griep rukt op vanuit Noord-Nederland

De postcodegebieden 8000-8999 en 9000-9999 geven op dit moment code rood. Vanuit de noordelijke provincies trekt de griep op richting midden Nederland. Waar in de maand december nog 10.000 meldingen binnenkwamen is dit aantal inmiddels verdubbeld.

door Griepalert.nl

Griepcode rood in Friesland, Groningen en Drenthe

Eerder dan verwacht kennen de noordelijke provincies griepcode rood. Dat houdt in dat 1 op de op de tweeduizend inwoners melding van griep(symptomen) heeft gemaakt.

Onder andere inwoners van de steden Leeuwarden, Heerenveen, Assen en Emmen kampen met griepsymptomen. Maar liefst 67% van de melders geeft aan hoestklachten te hebben.

Ruim 3.000 mensen hebben vanochtend een alert ontvangen met ‘code rood’ waarin zij worden bericht over de griepstatus in hun postcodegebied. De alert bevat een melding van de code rood aangevuld met extra informatie over belangrijke hygiëne-tips om verdere besmetting te voorkomen.

Voorspelling aankomende dagen

Het algoritme voorspelt een kleine afname van griepmeldingen in de Noordelijke provincies terwijl de griepcode oranje in Nederland blijft aanhouden. Gezien het stijgend aantal meldingen in de rest van Nederland wordt er medio januari voor het hele land code rood verwacht.

Deze browser ondersteund deze video niet.

Deze hip-hop dans werkt tegen griep

Sinds 2015 is de DAB een bekende dansbeweging waarin de danser zijn hoofd laat zakken terwijl hij zijn armen omhoog gooit. Het lijkt erg veel op niezen.

En het blijkt een effectieve manier van niezen te zijn. Als je in je elleboogplooi niest in plaats van in je handen, verminder je de kans om anderen te besmetten nadat je ze een hand hebt gegeven of bijvoorbeeld een trapleuning hebt vastgepakt.

Een leuke ezelsbrug: D-A-B staat voor Dood Alle Bacteriën.