Terug naar overzicht

Het effect van coronamaatregelen op griep

Al voor de coronacrisis liep het aantal meldingen van griepsymptomen terug. Wat zal het effect van de maatregelen op de langere termijn zijn? Steeds minder mensen met griepsymptomen gaan de deur uit.

door Redactie

Het effect van coronamaatregelen

De slimme lock-down (maatregelen) zorgt voor draagvlak en is vooralsnog effectief. Waar in februari nog ruim 80% van de mensen met koorts- en hoestklachten de deur uitging, is dit in maart gehalveerd.

Heb je klachten? Dan wordt benadrukt om in quarantaine te blijven: Blijf binnen!

Ga niet werken, laat iemand anders boodschappen voor je doen, ga niet met het openbaar vervoer reizen en haal zelfs niet even een frisse neus. Ook bezoek (ondanks max. 3 personen) is niet toegestaan. Deze maatregelen blijven in ieder geval tot en met 28 april van kracht. Op Rijksoverheid.nl lees je de laatste ontwikkelingen wat betreft de maatregelen.

Ook als je geen klachten hebt, blijft het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. Doe alleen essentiële boodschappen. Beperk je sociale contacten tot een maximum van drie personen, houd hierbij de benodigde afstand. Je kunt wel naar behoefte even kort een frisse neus halen. Let ook hier op de gepaste afstand van anderhalve meter.

Hoe staat het met de griep in Nederland?

De griepepidemie die gepaard ging met de onrust omtrent het coronavirus lijkt af te nemen. Griepalert.nl ontvangt week op week minder meldingen van griepsymptomen.

Veelgenoemde klachten zoals hoest en keelpijn nemen af. De loopneus daarentegen wordt vaker aangemerkt. Een mogelijke oorzaak van deze plotselinge toename zou het aanstaande Hooikoorts seizoen kunnen zijn.

Afgelopen week werden 1300 meldingen verwerkt. In de noordelijke provincies en de Wadden werden relatief iets meer meldingen gedaan dan elders in Nederland.