Terug naar overzicht

De griep in het nieuwe jaar 2020

Zoals voorspeld eindigt het jaar 2019 met code oranje. Deze griepcode zal aanhouden in 2020 en naar ons idee in de loop van januari zelfs oplopen naar code rood.

door Griepalert.nl

Code rood in januari

Dat griepcode rood voorkomt in januari is niet vreemd. De jaarlijkse griepepidemie begint vroeg in het nieuwe jaar en vindt haar retour rond maart. Dat daardoor het aantal meldingen van griep toeneemt moge duidelijk zijn. Waar begin december 2019 minder dan 10.000 bezoekers (per maand) melding maakten van griep zijn dat er nu ruim 13.000 (+30%).

Hoest is symptoom nummer één bij griep in 2020

De meeste meldingen van griep geven aan hoestklachten te ervaren, ruim de helft! Vaak gecombineerd met keelpijn en een loopneus. De meldingen komen uit heel Nederland. Er is geen specifiek risicogebied aan te wijzen.

Dit vele hoesten vergemakkelijkt de verspreiding van griep. Volg daarom altijd de tips op van onze influenzaer Anton Griep: “Was je handen, hoest in je elleboog en vermijd het schudden van handen”.

Code oranje blijft van kracht in 2020

Het advies bij code oranje is extra hygiëne in acht te nemen. Als het aantal meldingen dusdanig toeneemt dat de epidemische grens wordt overschreden spreken we van code rood.

Deze browser ondersteund deze video niet.