6 tips bij neusverkoudheid

Neusverkoudheid. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf! Omdat er verschillende oorzaken van jouw neusverkoudheid zijn hebben we diverse tips voor je verzameld. Blijft de neusverkoudheid langdurig aanhouden of vertrouw je de situatie niet neem dan contact op met je huisarts.

Welke fase zit jij?

Er zijn tal van oorzaken van je neusverkoudheid. Maar het meest voor de hand liggend is de besmetting met een virus. Gelukkig herstelt je lichaam zich meestal binnen 7 dagen. Je kunt verschillende fases ervaren: van een druiperige loopneus tot een dichte neus (kop vol snot).

Probeer een zalf

Zit je neus dicht? Dan kun je een neuszalf zoals Nisita neuszalf proberen, dankzij het fysiologische zout herstelt de neus zich sneller. Ook een spray met Xylometazoline heeft een ‘verademende’ werking. Let wel, gebruik deze spray niet te lang omdat het verslavend kan werken en het zelfs de klachten kan verergeren.

Sluit je neus af...

Heb je een loopneus? Ook dan kun je een zalf met fysiologisch zout proberen, bijvoorbeeld Nisita neuszalf. Maar ook het afsluiten van je neusgaten met kleine propjes wc-papier kan werken. Let op dat je deze propjes nog eenvoudig kunt verwijderen. Omdat je de neusgaten afdicht hoef je niet constant je neus te snuiten.

packshot
Nisita bij neusverkoudheid

Haal je neus liever op

Dit is sowieso goed om te weten: je kunt beter niet je neus snuiten maar beter zachtjes ophalen. Tijdens het snuiten oefen je veel druk uit op de neusholtes, die door de beschadiging ontstoken kunnen raken.

Ongeveer één op de tien mensen wordt jaarlijks verkouden

Zo lang gaat het duren

Ondanks het feit dat je door meer dan 100 verschillende virussen en bacteriën een neusverkoudheid kunt oplopen is het verloop vaak hetzelfde. Het begint met een waterige loopneus, die een dag of twee kan aanhouden. Een neusverkoudheid mondt uit in een neusverstopping waarbij je een drukkend gevoel in je holtes kunt ervaren Het drukkende gevoel verergert wanneer je bijvoorbeeld voorover buigt. De neusverstopping houdt vaak nog een dag of drie aan voordat je lichaam het virus of de bacteriële infectie naar buiten heeft gewerkt.

Warme douche bij neusverkoudheid

Neem een warme douche! In de douche kun je zachtjes je neus leeg snuiten. Tegelijkertijd bevochtigen de stoomdampen de slijmvliezen in je neus en zorgen hiermee voor verlichting.

Auteur
Anton Griep influenzaer