7 tips bij hoest

Hoest daar wil je zo snel mogelijk vanaf! Omdat er verschillende soorten hoest zijn hebben we diverse tips voor je verzameld. Blijft de hoest langdurig aanhouden of vertrouw je de situatie niet neem dan contact op met je huisarts.

Verlicht de hoestprikkel

Zet het hoofdeinde van je bed iets hoger of leg een paar boeken onder het matras. Omdat je hiermee tijdens het liggen de druk op je borstkas vermindert, krijg je op deze manier meer lucht, dit verlicht de hoestprikkel.

Grootmoeders recept

Aaah kriebelhoest! Daar word je echt gek van. Maar hoe kom je daar snel vanaf? Als je geen geneesmiddel met hoestprikkel-dempende werking in huis hebt kun je dit volgens grootmoeders recept proberen: maak een mengsel van water en tandenpasta. Laat dit mengsel absorberen door een washandje en leg deze vervolgens op je borst. De menthol in de tandenpasta zou verlichting moeten geven.

De kracht van klimop

Klimop extract heeft erg goede eigenschappen die helpen bij elke soort hoest. Vooral in Duitsland worden hoestsiropen met dit ingrediënt veel voorgeschreven. Het is niet de bedoeling dat je nu zelf met klimop uit de tuin aan de slag gaat. Er is een ingewikkeld productieproces voor nodig om het extract van klimop (Hedera Helix in Latijn) zijn effectieve werking mee te geven.

packshot
Prospan bij vastzittende hoest en kriebelhoest

Suiker eten bij hoest?

Je mag even de lobby om minder suiker te eten vergeten. Want bij hoest kan suiker helpen de prikkel te verlichten. Doe een flinke schep suiker in kokend water en laat dit afkoelen totdat je het kunt drinken. Althans dit is wat beweerd wordt, of het werkt… geen idee. In ieder geval goed je tandenpoetsen nadat je het suikerwater gedronken hebt.

IJs eten bij hoestbuien

Houd je van ijs? Dan heb je geluk, want waterijsjes hebben een verkoelend effect op je keel. Een mooi excuus om jezelf te trakteren op een of meer heerlijke ijsjes. Geen ijsjes in huis: je kunt ook op ijsblokjes kauwen of heel koud water drinken in kleine slokjes.

Hoestdrank die niet elk jaar over datum gaat

Irritant; elke winter een halve fles hoestsiroop te moeten weggooien. Want eenmaal geopend is hoestdrank nog 3 maanden houdbaar. Te kort dus om volgend seizoen nog te kunnen gebruiken. Weet dat er hoestsiropen zijn die per dosering verpakt zijn. Geen geknoei meer en gewoon houdbaar tot einde houdbaarheidsdatum. Bijvoorbeeld de stickpacks van Prospan® hoestsiroop. Overigens heeft Prospan® een klimop extract als werkzaam bestanddeel.

Water drinken bij kriebelhoest

Hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam tegen binnendringers en prikkelende deeltjes. Vooral gedurende de wintermaanden is de lucht binnen erg droog en gevuld met stofdeeltjes. Zet een raam open vooral tijdens het slapen. Zet een glaasje water naast het bed en neem zo nu een dan een grote slok. Dit filtert het stof uit de lucht en het water voorkomt uitdroging in je mond en keel.

Auteur
Anton Griep influenzaer