6 tips bij snotneus


Een snotneus. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf! Omdat er verschillende oorzaken van jouw snotneus(verkoudheid) zijn hebben we diverse tips voor je verzameld.

Warme douche bij neusverkoudheid

Neem een warme douche! In de douche kun je zachtjes je neus leeg snuiten. Tegelijkertijd bevochtigen de stoomdampen de slijmvliezen in je neus en zorgen hiermee voor verlichting.

Zo lang gaat het duren

Het begint met een waterige loopneus (één/twee dagen). Dan mondt het uit in een neusverstopping met een drukkend gevoel. De neusverstopping houdt vaak nog een dag of drie aan voordat je lichaam het virus of de bacteriële infectie naar buiten heeft gewerkt.

Haal je neus liever op

Dit is sowieso goed om te weten: je kunt beter niet je neus snuiten maar beter zachtjes ophalen. Tijdens het snuiten oefen je veel druk uit op de neusholtes, die door de beschadiging ontstoken kunnen raken.

Sluit je neus af!

Heb je een loopneus? Ook dan kun je een zalf met fysiologisch zout proberen, bijvoorbeeld Nisita neuszalf. Maar ook het afsluiten van je neusgaten met kleine propjes wc-papier kan werken. Let op dat je deze propjes nog eenvoudig kunt verwijderen. Omdat je de neusgaten afdicht hoef je niet constant je neus te snuiten.

Probeer een zalf

Zit je neus dicht? Dan kun je een neuszalf zoals Nisita neuszalf proberen, dankzij het fysiologische zout herstelt de neus zich sneller. Ook een spray met Xylometazoline heeft een ‘verademende’ werking. Let wel, gebruik deze spray niet te lang omdat het verslavend kan werken en het zelfs de klachten kan verergeren.

Welke fase zit jij?

Er zijn tal van oorzaken van je neusverkoudheid. Maar het meest voor de hand liggend is de besmetting met een virus. Gelukkig herstelt je lichaam zich meestal binnen 7 dagen. Je kunt verschillende fases ervaren: van een druiperige loopneus tot een dichte neus (kop vol snot).