7 tips bij keelpijn


Keelpijn. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf! Omdat de pijn in je keel meerdere oorzaken kan hebben we diverse tips voor je verzameld.

Trachitol bij keelpijn

Is de pijn erg hinderlijk, dan kan een geneesmiddel tegen beginnende keelpijn helpen, bijvoorbeeld zuigtabletten van Trachitol. In de tabletten zit Lidocaïne voor een pijnstillende werking.

Natte doek om je hals

Duik met keelpijn niet met je liefje in bed maar met een koude, natte opgerolde theedoek. Iets minder romantisch maar een theedoek kan je keelpijn verlichten. Voor je liefje ligt dat wat lastiger. Wikkel deze om je hals, doe daarover keukenfolie en daaroverheen een lekkere wollen sjaal.

Chocolade eten!

Je hebt nu een goed excuus om jezelf tegoed te doen aan chocolade. ‘Kuch-expert’ professor Alyn Morice van de Hull University beweert dat cacao de keel prima kan verzachten. Chocolademelk helpt dan weer niet; de chocoladereep in je keukenkastje mag je nu dus met een gerust hart opeten.

Op kiezelstenen zuigen

Het helpt ook om continu ergens op zuigen, maakt niet uit waar je op zuigt. Al is het een kiezelsteen. Zuigen bevordert de slijmproductie en verlicht keelpijn. Een nadeel is dat een kiezelsteen geen pijnstillende en ook geen ontsmettende werking heeft.

Gorgelen met zout

Deze tip is één van de meest besproken tips op internet: Gorgel met zout water. Lang niet zo lekker als een waterijsje maar dit heb je altijd in huis. Veel mensen zweren erbij.

IJs eten bij keelpijn

Houd je van ijs? Dan heb je geluk, want waterijsjes hebben een verzachtende werking bij keelpijn. Een mooi excuus om jezelf te trakteren op een of meer ijsjes. Geen ijsjes in huis: je kunt ook op ijsblokjes kauwen. Doe er een beetje zout bij wanneer je ijsblokjes maakt, dat helpt nog beter.

Voorkom droge lucht

Keelklachten kunnen verergeren door een te droge lucht, bijvoorbeeld van de airco of verwarming. Hang waterbakjes aan de verwarming en/of zet ruim voordat je gaat slapen een half met water gevulde emmer naast je bed en hang daaroverheen een natte handdoek.