Wat is keelpijn?

Dat is vrij duidelijk: je hebt pijn in je keel! Eten en drinken kosten je erg veel moeite want slikken is pijnlijk. Keelpijn kent de volgende fases: kriebel in de keel, irritatie in de keel, beginnende pijn tot hevige pijn tijdens het slikken.

Waardoor krijg je keelpijn?

Keelpijn ontstaat voornamelijk als gevolg van een infectie, met een virus of een bacterie, en is zeer besmettelijk. Zodra iemand hoest, verspreiden de ziekteverwekkers zich via de vochtdruppeltjes door de lucht en kan zo weer iemand anders worden opgezadeld met keelpijn. Er zijn ook andere oorzaken van keelpijn. Hier denk je misschien niet zo snel aan maar het geeft je inzicht in hoe jij jouw klachten kunt hebben opgelopen.

Door verkeerd stemgebruik (veel praten, zingen, schreeuwen), roken, overmatig schrapen van de keel, gorgelen, alcoholgebruik of luchtvervuiling raken de slijmvliezen in je mond en keel beschadigd. Hierdoor kunnen zij minder goed bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf waardoor er gemakkelijker een infectie kan ontstaan. Droge lucht kan ook een boosdoener zijn. Door het inademen van droge lucht, bijvoorbeeld veroorzaakt door de verwarming of de airco, kunnen de slijmvliezen in je mond en keel uitdrogen. Hierdoor ontstaan barstjes in het slijmvlies waarin zich bacteriën kunnen nestelen die op hun beurt weer voor ontstekingen of infecties kunnen zorgen. Tot slot zijn er nog de allergieën voor o.a. huisstofmijn, huisdieren of pollen. Een allergie kan plotseling de kop opsteken en zich bijvoorbeeld uiten in keelpijn.

Wat is het verschil tussen keelpijn en keelontsteking?

Simpel gezegd zit het verschil in de mate waarin de pijn ervaren wordt. Wetenschappelijk gezien zijn dit de verschillen: Bij keelpijn spreekt men van pijn in de keel met als oorzaak een ontsteking van de amandelen of het slijmvlies in de keelholte. Bij keelontsteking is de mate van de ontsteking van het slijmvlies erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. De amandelen vertonen daarnaast vaak witte puntjes. Dit kan gepaard gaan met een ziek gevoel, slikklachten, benauwdheid, doofheid en koorts.

Waarvan heb je last bij keelpijn?

Symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn maar in veel gevallen kun je de volgende klachten ervaren:

  • Je ervaart veel pijn bij het slikken, vooral tijdens het eten en drinken
  • Je stem kan hees zijn
  • De keel kan opgezwollen en rood zijn
  • De lymfeklieren in je hals kunnen opgezet zijn
  • Bij een bacteriële infectie met streptokokken (Angina) zijn je keel en amandelen bedekt met witte plekken
packshot
Trachitol bij beginnende keelpijn

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig gaan keelklachten over het algemeen meestal binnen een week vanzelf weer over. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet op wilt wachten. Pijn belet je om je dingen te doen. Je wilt dus liefst zo snel mogelijk verlost worden van deze lastpak. Ga snel aan de slag met onze ‘do it yourself’ tips. Wanneer je direct resultaat wilt kan een zelfzorggeneesmiddel voor jou een oplossing zijn. Zelfzorggeneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek, drogist en supermarkt. Veel producten hebben enkel een ontsmettende werking maar er zijn ook producten met een lokaal anesthetica: een duur woord voor verdoving. Deze producten verdoven direct de pijn en werken óók ontstekingsremmend, Trachitol is hier een voorbeeld van.

Auteur
Anton Griep influenzaer