Wat is hoesten?

Hoesten doen we allemaal. Bijvoorbeeld omdat we verkouden zijn of omdat we ons verslikken. Van een onschuldig kuchje tot een vastzittende slijmhoest. Hoe vervelend het ook kan zijn, hoesten heeft, en dan met name een slijmhoest, een belangrijke functie. De slijmhoest maakt de luchtwegen schoon doordat je het slijm ophoest. Het slijm neemt ongewenste indringers als stof mee en door het hoesten wordt gelijktijdig slijm uit de keel, de luchtpijp en de longen afgevoerd.

Hoest je zonder slijm dan heb je last van een droge hoest of kriebelhoest. In tegenstelling tot de slijmhoest heeft deze hoest helemaal geen nut en is eigenlijk alleen maar irritant. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk de hoestprikkel te dempen.

Waardoor ga je hoesten?

Meestal wordt hoest veroorzaakt door een virus en is een verkoudheidsvirus de boosdoener. Wanneer je een goede weerstand hebt worden ziekteverwekkers door het afweersysteem opgeruimd. Is om een of andere reden je weerstand niet optimaal dan kunnen virussen gemakkelijker je lichaam binnendringen en een ontsteking van de luchtwegen veroorzaken. Het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen wordt hierdoor geprikkeld en maakt extra slijm aan. Je lichaam wil dit slijm graag zo snel mogelijk opruimen en doet dat door het slijm op te hoesten. Ook stof, rook van een sigaret of vuur, pollen of chemische stoffen kunnen aanleiding geven om te hoesten.

Waarvan heb je last van bij hoest?

Symptomen kunnen heel uiteenlopend zijn maar in veel gevallen kun je de volgende klachten ervaren:

  • vanzelfsprekend moet je vaak hoesten
  • heb je een verkoudheidsvirus opgelopen dan kun je ook last hebben van een loopneus en keelpijn
  • heb je nog meer pech en ben je besmet met een griepvirus? Dan krijg je er ook hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijn bij cadeau

Wat kun je zelf doen bij hoest?

Het duurt meestal 2 tot 3 weken voordat je van de hoest verlost bent. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet op wilt wachten. Gelukkig kun je zelf meteen aan de slag met onze ‘do it yourself’ tips. Daarnaast vind je bij de apotheek, drogist en in de supermarkt veel zelfzorggeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn en die kunnen helpen om jouw hoestklachten te behandelen.

We kunnen ons indenken dat de keuzestress je naar het hoofd vliegt wanneer je geconfronteerd wordt met een plank vol hoestproducten. Gelukkig zijn er tegenwoordig producten tegen alle soorten hoest en ook nog eens in handige doseringen. Want eenmaal geopend is veelal hoestdrank nog 3 maanden houdbaar. Te kort dus om volgend seizoen nog te kunnen gebruiken.

Met bijvoorbeeld de sticks van Prospan® heb je geen last meer van plakkende flessen en de hoestdrank is gewoon houdbaar tot einde houdbaarheidsdatum. Prospan® hoestsiroop is op basis van het klimop-extract samengesteld in is dus geschikt voor ALLE soorten hoest (prikkel-, kriebel-, droog- en vastzittende slijm- hoest).

packshot
Prospan bij vastzittende hoest en kriebelhoest
Auteur
Anton Griep influenzaer