Wat is buikgriep?

Buikgriep is een infectie in de (maag-) darmen. Veelal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie. Het Norovirus is het bekendste en vaak de meest voorkomende oorzaak.

Ook wordt buikgriep vaak gebruikt (in de volksmond) als aanduiding van iemand met diarree, al dan niet gepaard gaand met overgeven. Men spreekt dan over buikgriep - maar eigenlijk is het een voedselinfectie of reizigersdiarree. De klachten van buikgriep gaan veelal vanzelf over. Maar mocht je verschijnselen van uitdroging ervaren neem dan contact op met je huisarts.

Hoe herken je uitdroging bij buikgriep?

Signalen van uitdroging ten gevolge van buikgriep zijn:

  • Heel veel dorst hebben en blijvend overgeven, weinig drinken
  • Nauwelijks urineren (24 uur niet)
  • Licht in het hoofd (suf)
  • Flauwvallen (gevoel van)
  • Niet aanspreekbaar
  • Versnelde hartslag
Mocht je deze uitdroging- verschijnselen (blijven) vertonen neem contact op met je huisarts.

Is buikgriep besmettelijk?

Buikgriep is besmettelijk. Zorg er voor dat je andere niet besmet! Je kunt dit doen door extra goed je handen te wassen en het toilet schoon te houden. Probeer het contact (vooral fysiek) met andere zoveel mogelijk te beperken.

Beperk het gebruik van servies en glaswerk om het virus geen kans te geven via deze weg zich in het huishouden te verspreiden. Als je moet hoesten of niezen doe dat in je elleboog.

Tips bij buikgriep

Het aller belangrijkste is niet uitdrogen en een goede persoonlijke hygiene. Hiermee voorkom je ook dat je andere niet besmet. Veel tips bij diarree hebben we voor je samengevat op de pagina tips bij diarree.

Verder zijn de tips bij buikgriep:

  • Veel drinken in kleine slokjes
  • Gebruik een ORS- drankje om je zout en suiker- niveau op peil te houden.
  • Was goed je handen en vermijd direct contact met ouderen en kinderen
  • Houd rust!packshot
Losimed Duo bij acute diarree

Symptomen buikgriep

Symptomen van buikgriep zijn diarree, overgeven en lichte verhoging. Afhankelijk van de oorzaak kunnen symptomen variëren in intensiteit. De symptomen van buikgriep lijken erg op die van 'reizigersdiarree' of 'heftige diarree'. Theoretisch heb je een buikgriep te pakken als je besmet bent met een bacterie of virus zoals het norovirus.

Reizigersdiarree of heftige diaree kunnen een gevolg zijn van een ontregelde darmflora. Dit kan gebeuren door alcohol consumptie of het eten van ingrediënten of specerijen die je normaliter niet eet waardoor de balans in je darmen wordt verstoord. Deze disbalans herstelt zich in korte tijd en de diarree neemt af.

Bijkomstige symptomen van buikgriep die extra aandacht verdienen zijn: Koorts, suf worden of uitdroging. Houd deze symptomen extra goed in de gaten en neem contact op met je huisarts als je het niet vetrouw of als deze symptomen langer aanhouden.

Buikgriep heerst

Heerst er op dit moment buikgriep. Op Griepalert.nl zie je de visualisatie van griepsymptomen die gemeld worden. Eén van de symptomen die gemeld worden is: diarree. Diaree is ook een symptoom van buikgriep.

Als je de zoekfunctie gebruikt op de homepagina en zoekt naar jouw postcode kun je achterhalen hoeveel meldingen er zijn gemaakt in jouw omgeving. En uit welke symptomen deze bestaan. Of buikgriep heerst is lastig te definiëren. Wat we wel weten is dat virussen die buikgriep veroorzaken zoals het norovirus erg besmettelijk zijn en dus makkelijk worden overgedragen.

Auteur
Anton Griep influenzaer