Helaas, maar waar: ook kinderen hebben kans om met de griep en dus het Influenzavirus besmet te raken. En dan vooral tijdens zo’n vervelende griepepidemie. Omdat griepklachten bij kinderen de enige zorgen bij ouders teweeg kunnen brengen, lees je hier wat je het best kunt doen wanneer jouw kind ziek is en de griep te pakken heeft. Ook geven we je tips en informatie die ervoor zorgen dat hij of zij er weer zo snel mogelijk bovenop komt. Natuurlijk met de juiste zorg!

Griep wordt veroorzaakt door het Influenzavirus. Dit is erg besmettelijk. Gelukkig vormt griep in de meeste gevallen geen gevaar voor jouw kleintje, ondanks de vervelende symptomen die het griepvirus met zich meebrengt. Vooral wanneer het kind gezond is en geen andere (chronische) aandoeningen heeft, is er weinig tot geen risico.

Zo herken je griep bij kinderen

De griep kan lijken op een zware verkoudheid, maar je zult ook al snel genoeg aan jouw kind merken dat het Influenzavirus gepaard gaat met een hoop andere vervelende symptomen. Net als griep bij volwassenen, zullen de griepklachten zich in een rap tempo ontwikkelen. En dan vaak ook allemaal tegelijk! De griep is dus geen pretje. Je herken griep bij kinderen aan de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid, slap, hangerigheid;
  • Een hoge temperatuur, koorts (soms wel tot 41°C!);
  • Koude rillingen, (spier)pijn in het lichaam;
  • Hoofdpijn, keelpijn;
  • Braken en/of diarree.

Wat te doen bij griep bij kinderen?

Omdat de griep een virus is, zit er helaas niets anders op dan ervoor te zorgen dat je kind veel rust neemt en krijgt. Er is helaas geen specifieke medicatie voor de griep; het komt dus helemaal neer op ouderwets uitzieken. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die je kunt doen om de griepsymptomen een stuk draaglijker te maken en het herstelproces te versnellen. Denk daarbij aan het volgende:

  • Geef je kind voldoende vocht, om uitdroging te voorkomen. Houd dus scherp in de gaten of het voldoende drinkt;
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventileer de woning en slaapkamer voldoende;
  • Als de pijnklachten verdwijnen, dan zal het al gauw een stuk beter gaan! Je kunt jouw kind prima een paracetamol laten innemen. Er zijn verschillende varianten te koop, speciaal voor kinderen. Maar let op: zorg er alsnog voor dat je de bijsluiter goed leest.

Laat ontstekingsremmende medicijnen zoals Ibuprofen of aspirine maar even liggen: ten eerste werken deze alleen bij ontstekingen, maar ten tweede zouden deze ook nog eens gevaarlijk kunnen zijn voor jouw kind. Paracetamol is dus voldoende.

Hoe lang duurt griep bij kinderen?

Na ongeveer 3 tot 6 dagen zullen de ergste klachten verdwijnen. Een klein weekje goed uitzieken dus. Het kan wel zo zijn dat het nog een week of twee duurt voordat jouw kind weer volledig de oude is; zo’n griepvirus geeft zo’n klein lichaam heel wat te verduren.

packshot
Trachitol bij beginnende keelpijn

Is griep bij kinderen gevaarlijk?

In goede gezondheid is de griep niet gevaarlijk voor een kind van twee jaar of ouder. Met veel aandacht en zorg voor jouw kleintje is hij of zij dan ook voor dat je het weet van de meeste verschijnselen af. 

Belangrijk: zorg dat je jouw kind niet te dik aankleedt, maar juist luchtige stoffen aantrekt en hem of haar niet te warm toedekt. Een dunne deken of laken is aangeraden, maar té warm kan voor oververhitting zorgen. Het is belangrijk dat het lichaam de warmte goed kwijt kan.

Zijn de volgende dingen van toepassing op jouw kleintje? Dan is het verstandig om aan de bel te trekken bij de huisarts.

  • De koorts houdt langer dan 3 dagen aan; 
  • Het kind maakt een suffe indruk;
  • Hij of zij heeft problemen met ademen, is kortademig of stopt tijdelijk met ademen.

Griep voorkomen

Is griep bij kinderen ook te voorkomen? Helaas kunnen we je dat niet garanderen. Het griepvirus is namelijk erg besmettelijk en verandert voortdurend. Daardoor kun je dus ook meerdere malen besmet raken. Gelukkig zijn er wel een hoop dingen om ervoor te zorgen dat jouw kind een gezonde weerstand heeft én behoudt. Enkele tips daarvoor zijn: 

  • Zorg dat je kind de handjes schoon houdt en ze voldoende wast;
  • Gebruik ook bij kinderen papieren zakdoekjes in plaats van herbruikbaar;
  • Leer hem of haar te niezen in de elleboog, niet in de hand.

Last van griep?

Heeft jouw kind momenteel last van griep? Maak hier dan melding van via de blauwe button. Zo help je de status van griep in Nederland in kaart te brengen.

Meer informatie voor:

Auteur
Griepalert.nl Redactie