Terug naar overzicht

Zomergriep in 2021

Griep wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor verkoudheidsklachten die vooral opspelen in de winterse periode. Men stelt dan ook dat als de “R” in de maand is je sneller ziek wordt. Ook spreekt men over een zomergriep, bestaat dat en hoe staat het met de zomergriep in 2021?

door Redactie

Wat is zomergriep?

Er bestaat niet zoiets als winter- of zomergriep. Wel komt griep (influenza) veel minder voor in de zomer. Zomergriep is een verzamelnaam voor diverse maag- darmklachten die opspelen in de zomer. Je kunt hierbij denken aan een infectie met het Norovirus. Dit virus is behoorlijk besmettelijk en geeft klachten en ongemak in de darmen.

Het is belangrijk om ten tijde van een “zomergriep” voldoende te blijven drinken en hygiëne blijft ook hier een terugkerend onderwerp. Handen wassen en zelfs deurklinken ontsmetten is van belang om verspreiding in het huishouden te voorkomen. Virussen zoals Noro zijn enorm besmettelijk!

Wat zijn symptomen van zomergriep?

Veel voorkomende symptomen zijn:

Het overgeven ontstaat heel plots en hevig en neemt na verloop van duur af. De incubatietijd is om en nabij drie dagen.

Griepalert.nl ziet rond de zomervakantie vaak de meldingen van diarree toenemen. Waar de meldingen van keelpijn en hoesten pas weer toenemen richting de herfst.

Heerst er zomergriep in 2021?

De zomer van 2021 kent (nog) niet zoveel meldingen die lijken op zomergriep. Het totaal aantal meldingen van diarree is lager dan de jaren daarvoor. In totaal verwerkte Griepalert.nl duizend meldingen van diarree in juli 2021. Een mogelijke verklaring is dat minder mensen reizen en beter de afstand bewaren met sociale contacten waardoor deze “zomer-” virussen minder eenvoudig worden overgedragen.

Ongeveer 1 op de 3 mensen met griepachtige klachten geeft aan diarree te ervaren. Deze verhouding is iets lager dan de jaren daarvoor waar het eerder 1 op de 2 mensen was.

Wil je weten of en waar er buikgriep heerst? Griepalert maakt per klacht inzichtelijk of, in dit geval buikgriep, heerst.

Verkouden worden door de airco?

Veel mensen zullen dit herkennen. Na een lange vlucht naar een vakantiebestemming of autorit ontstaan er verkoudheidsklachten. Het is niet de airco die ziek maakt maar het gevolg van de droge lucht afkomstig uit de airconditioning.

De droge lucht kan de slijmvliezen in mond een keel uitdrogen en deze zijn dan minder goed in staat indringers (bacteriën en virussen) buiten te houden. Ook zijn de uitgedroogde slijmvliezen gevoeliger en kunnen geïrriteerd raken met als gevolg: keelklachten of kriebel in de keel.

Hooikoorts en zomergriep

De klachten die op een griepje of verkoudheid lijken kunnen ook afkomstig zijn van een pollenallergie/hooikoorts. Waterige ogen een loopneus of zelfs een pijnlijke keel kunnen opspelen bij langdurige blootstelling aan pollen waarvoor men allergisch is.

Overleg met je drogist of apotheker wat je kunt ondernemen om de oorzaak en het gevolg van je klachten te verminderen. Ook op hooikoortsalert.nl vind je handige informatie over hooikoorts.