Terug naar overzicht

Hoe is de griep in November 2019?

Even leek het erop dat in November al griepcode oranje zou gelden, maar de griep lijkt niet door te zetten. In het algemeen wordt er her en der melding van griep gemaakt toch blijven alle postcodegebieden in code groen. De kleurcode groen betekent geen tot weinig meldingen van griep.

door Redactie

’t Gooi

Alleen het postcodegebied 1200 – 1277, ’t Gooi, sloeg kort alarm met code oranje. Dit bleek van korte duur en de Gooienaren melden nu nog voornamelijk keelklachten. Keelklachten is tevens het meest genoemde symptoom op moment van schrijven heeft een kwart van alle meldingen aangegeven keelklachten zoals keelpijn te ervaren.

Griep in December

Veelal maakt de griep haar opmars in deze feestperiode om vervolgens haar piek in het nieuwe jaar te beleven. Als we kijken naar het afgelopen jaar en onze korte termijn voorspellingen lijkt de griep mondjesmaat toe te nemen en met deze trend eind december uit komen in code oranje verspreid over Nederland.

Factcheck: influenza

Influenza is de wetenschappelijke of medische benaming van griep. Veroorzaakt door, je raadt het al, het influenzavirus. Maar wat betekent influenza?

Het woord kent haar oorsprong als leenwoord uit het Italiaans en werd in 1800 als eerst gebruikt om de betekenis van griep aan te duiden. Een vergelijkbaar woord is het meer gangbare Engelse ‘influence’ wat letterlijk ‘invloed’ betekent. Daarom maken we ook wel de grap: iemand de die griep verspreidt is een heuse influenzaer.

Het leenwoord influenza kent overigens haar échte oorsprong uit het Latijn: influentia. Wat vrij vertaald uit het klassiek Latijn te duiden is als ‘binnendringen’. Wat toch wel erg nauwverwant is met de omschrijving van een griepvirus…

Bron