Terug naar overzicht

December griepcode ORANJE!

Het aantal meldingen van griep is de laatste dagen flink toegenomen. Code oranje is hierdoor, een paar weken eerder dan voorspeld, nu al van kracht.

door Redactie

Anton Griep: griepcode ORANJE

Op griepalert.nl is de toename van griepmeldingen duidelijk zichtbaar. In de afgelopen week maakten ruim 3000 bezoekers melding van griep. Het voorspellingsmodel van griepalert.nl voorziet een toename van het aantal meldingen, hetgeen mogelijk de voorbode voor de jaarlijkse griepepidemie kan zijn. Dat 2019 gaat eindigen met veel griepachtige klachten is dan ook zeer aannemelijk.

Deze browser ondersteund deze video niet.

Code oranje roept op tot bewustwording voor het besmettingsrisico. Het code oranje advies is om extra hygiëne maatregelen in acht te nemen. “Was vaker je handen, hoest in je elleboog en vermijd het schudden van handen” adviseert influenzaer Anton Griep.

Griepcodes in Nederland

Heerst er griep? Hebben we te maken met een epidemie? Op deze vragen geeft griepalert.nl antwoord door alle griepmeldingen in Nederland te visualiseren op de griepkaart. Met deze meldingen wordt een inschatting gemaakt van de intensiteit van de griep. Per postcodegebied wordt berekend hoeveel mensen melding doen van griep. Code groen geeft aan dat er weinig tot geen meldingen zijn. Zodra het aantal meldingen flink toeneemt maar de epidemische grens nog niet is bereikt, spreken we van code oranje. Code rood wordt afgekondigd op het moment dat het aantal meldingen extreem toeneemt en de epidemische grens van 0,5 op de 1000 inwoners is overschreden.