Terug naar overzicht

De griep in Nederland fluctueert

Waar we eerder dit jaar begonnen met code rood in de noordelijke provincies liep de griep in heel Nederland op tot deze hoogste code. Zo snel de griep optrok uit de noordelijke streken verdween deze ook weer naar code oranje.

door Griepalert.nl

Op en af code rood en oranje

Waar het aantal meldingen blijft toenemen, is de verspreiding van het aantal meldingen ook groter. Mede door deze verspreiding is de griep wijder verspreid in bepaalde regio’s maar minder ‘intensief’. Hierdoor nemen de meldingen in totaliteit nog altijd toe maar zijn deze meer uitgesmeerd over heel Nederland.

Griepepidemie in Nederland?

Of er een griepepidemie komt, is niet accuraat te voorspellen. Normaliter is er elk jaar een periode (december – maart) die wordt aangemerkt als de epidemische periode. De griepepidemie in 2014/2015 was bijvoorbeeld de langste in de afgelopen jaren met 21 aaneengesloten weken.

Op dit moment is er zeer zeker griep in Nederland maar het heeft nog niet tot een échte epidemie geleid volgens het Nivel. Om de griep buiten de deur te houden, kun je dan ook het beste extra hygiënische maatregelen treffen: goed de handen wassen en hoesten in je elleboogplooi. Bij Hart van Nederland gaven wij eerder al praktische tips om te hoesten in je elleboog middels de D-A-B.