Terug naar overzicht

Carnaval wakkert griep aan in maart?

Zou het de kater van carnaval kunnen zijn? Het aantal meldingen van hoofdpijn en keelpijn is de afgelopen dagen flink toegenomen. Nu de (covid) maatregelen zijn opgeheven en festiviteiten zoals carnaval weer door kunnen gaan lopen de besmettingen flink op. Bij griep bedoelen wij mensen met griepachtige- klachten. Het influenzavirus verantwoordelijk voor dé griep wordt op dit moment niet of nauwelijks waargenomen.

door Redactie

De kaart van Limburg en Noord-Brabant kleurt langzaam rood.

Het aantal meldingen van griepachtige symptomen loopt op in “de carnaval regio” Limburg en Noord-Brabant. Maar ook boven de rivieren stijgt het aantal meldingen van loopneuzen en hoestbuien.

Sinds 26 februari lopen de meldingen nog altijd dagelijks op. Wat overigens een “normaal” beeld is voor deze tijd van het jaar. Al in eerdere jaren zagen we rondom de carnavalsdagen een flinke opleving van klachten in de zuidelijke provincies.

Het aantal meldingen en Griepalert.nl bezoekers is de afgelopen week met bijna 50% toegenomen en heeft ruim duizend meldingen van griepachtige symptomen verwerkt. Naar verwachting loopt dit nog een tijdje op alvorens we de lente ingaan en hooikoorts klachten zich presenteren.

Hoe is het in jouw omgeving?

Op de /heerst-er pagina lees je per symptoom (o.a. keelpijn en buikloop) hoe vaak deze wordt gemeld en welke regio’s koploper zijn. Via de homepage (griepalert.nl) zoek je op jouw postcode om een indruk te krijgen van de verspreiding in de omgeving.