Terug naar overzicht

Aantal meldingen stijgt aanzienlijk snel!

Op Griepalert.nl visualiseren én voorspellen we de griepincidentie in Nederland. Waar andere onderzoeksinstellingen (bijv. Nivel) de griep in kaart brengen via de bekende 
PCR-test, visualiseert Griepalert.nl het aantal (actuele) meldingen van griep- achtige symptomen per postcodegebied in Nederland.

door Redactie

In dit artikel lees je:

De “snelheid” van een virus verspreiding wordt uitgedrukt in het (R) reproductiegetal. Een reproductiegetal van R=2 staat voor één persoon
die twee personen besmet en deze twee besmetten weer 4 personen, enzovoorts. 

Op Griepalert.nl werken we met een “eigen reproductiegetal” dat kijkt naar de incidentie en de trendontwikkeling hiervan in een postcodegebied. Op basis daarvan schat het algoritme in of de incidentie toeneemt of afneemt. Het algoritme wordt onder andere gevoed door de ruim 200.000 bezoekers per kwartaal die specificeren welke symptomen zij actueel ondervinden.

Op dit moment voorspelt het model dat gemiddeld één persoon 1,2 – 1,4 personen besmet met diverse verkoudheidsklachten veroorzaakt door bijvoorbeeld een griep- of verkoudheidsvirus. 

Omdat de reproductie gedurende het jaar toeneemt loopt het aantal besmettingen rap op. Niet alleen een virus kan virulenter worden (bijv. door mutaties) maar het wordt met name makkelijker om gedurende de winterperiode te verspreiden.

Meer mensen blijven binnen

De verwarming gaat aan en er wordt minder geventileerd. Mensen komen dichter bij elkaar en dat alles vergroot de kans op transmissie. De verwarming verwarmt niet alleen de lucht maar droogt deze vaak ook uit. De droge lucht kan slijmvliezen in mond en keel doen uitdrogen waardoor zij minder goed hun beschermende functie kunnen uitoefenen. 

Daarbij kent de periode tussen medio oktober en oudjaar een herfstvakantie en een lange periode van vrije kerstdagen. Gedurende deze vakanties wordt de werk- en schoolbubbel verbroken en zorgen contacten elders (vakantie, familiebezoeken, uitstapjes) vaak voor een extra verspreiding buiten de dagelijkse contacten.

Griepcodes in 2021

Het Griepalert.nl model voorspelt twee kleurcodes voor het najaar. Vanaf week 43 – 45 code oranje.
Dat wil zeggen een flinke toename van griepsymptomen verspreid door het hele land. Vaak gaat deze code gepaard met flinke incidentie van keel- en hoestklachten. 

De epidemische grens wordt verwacht rond de weken 50 – 52 en wordt aangeduid met code rood. Deze kleurcode geeft aan dat meer dan >50 op de 1.000 Nederlanders symptomen ervaart. De laatste keer was dit in februari 2020.